https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prirodovedci-chystaji-publikaci-jak-postupovat-pri-odchytu-losu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přírodovědci chystají publikaci, jak postupovat při odchytu losů

31.12.2016 01:34 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Los není srnka, kterou stačí zaplašit a ona zmizí
Los není srnka, kterou stačí zaplašit a ona zmizí
Přírodovědci z Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích připravují publikaci, jak správně postupovat při odchytu losů. Chtějí tím předejít situaci, kdy los na následky neodborné manipulace zemřel. To se stalo letos v Brně, když policisté odchytili dva kusy této zvěře. Výskyt losa přírodovědci i motoristé evidují především v oblasti lipenského jezera.
 

"Nechceme, aby se opakovala situace, kdy v létě v Brně zcela zbytečně zahynuli hned dva losi. Vzhledem k velikosti naší populace se jedná o velkou ztrátu," řekl ČTK Miloslav Jirků z českobudějovického biologického centra. Podle jeho odhadů nyní v Česku ve volné přírodě žijí asi dvě desítky losů. Převážná část právě v oblasti lipenské přehrady především v sousedství s Rakouskem.

"Los není srnka, kterou stačí zaplašit a ona zmizí. Setkání s losem je něco jiného, to si musí každý uvědomit. Manuál pro to, jak postupovat, chybí," uvedl Jirků. Důležitá je z jeho pohledu například instalace výstražných dopravních značek s nápisem Pozor los!, které upozorní řidiče, že projíždějí oblastí, kde mohou toto zvíře na silnici reálně potkat.

Karel Strych, který pracuje u lipenské přehrady jako lesník, spatřil losy za posledních téměř 20 let asi šedesátkrát. Podle něj se nejvíce pohybují mezi Vyšším Brodem a Svatým Tomášem na Českokrumlovsku. "Vyhovuje jim prostředí zdejších lesů, které byly léta lidem zapovězeny a turisté sem moc nechodí ani dnes, když jim v tom nikdo nebrání," řekl Strych.

Na připomenutí výskytu a důležitost zachování losa ve volné přírodě se chce zaměřit i Turistický spolek Lipensko. Ten se stará o rozvoj lokality od Stožce na Prachaticku pro Rožmberk nad Vltavou na Českokrumlovsku. "Přirozená minipopulace losa na Lipensku je národní unikát. Proto život losů přibližujeme návštěvníkům v časopise Lipensko a na příští rok chystáme jeho využití i v marketingu," uvedl předseda spolku Jiří Mánek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist