https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-zmapovani-ubytku-morskych-koralu-pouzili-vedci-historicke-namorni-mapy-nejstarsi-je-z-roku-1770
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro zmapování úbytku mořských korálů použili vědci historické námořní mapy. Nejstarší je z roku 1770

29.9.2017 02:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejstarší užitá mapa byla přitom datována k roku 1770 a obsahovala velmi přesně zakreslené korálové útesy, kterým se námořníci chtěli během svých cest vyhnout.
Nejstarší užitá mapa byla přitom datována k roku 1770 a obsahovala velmi přesně zakreslené korálové útesy, kterým se námořníci chtěli během svých cest vyhnout.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | University of Queensland
Úbytek mořských korálů nabývá v tropických vodách katastrofických rozměrů. Informace o stavu a rozsahu poškození však naráží na informační bariéru: ještě před padesáti lety se o ně nikdo soustředěně nezajímal a tak chyběla solidní historická data pro srovnání. Ty nyní zajistil tým australských oceánografů s pomocí starých námořních map. Referuje o tom žurnál ScienceMag.
 

Devastace korálových útesů, jejich chemické či fyzické poškození či vybělení, patří k tradičnímu kánonu mořských biologů a oceánografů řadu let. Zprávy z Velkého bariérového útesu při pobřeží Austrálie, ale také z Jihočínského moře či Karibiku, hovoří o masivním úbytku živých korálů. Problémem bylo, že se jen těžce dalo poukázat na plný rozsah a drastičnost změn, neboť chybělo patřičné historické srovnání.

„V posledních letech jsme se až příliš soustředili na lokality, kde korály ještě jsou, abychom mohli měřit jejich změnu v čase,“ říká Loren McClenachan, docentka biologie na Colby College. „Zdá se to být logické. Proč bychom měli hledat korály tam, kde nejsou? Jenže tím jsme ztráceli linku celého příběhu o korálech.“

Tým Univerzity v Queenslandu a také odborníci z australské Rady pro výzkum korálových útesů, který McClenachanová vedla, se to ale nyní pokusil změnit. Za základ své práce použili velmi podrobné námořní mapy, které vypracovali kapitáni a kartografové na lodích britského impéria ve vodách Karibského moře. Nejstarší užitá mapa byla přitom datována k roku 1770 a obsahovala velmi přesně zakreslené korálové útesy, kterým se námořníci chtěli během svých cest vyhnout. A tyto historické podklady britské admirality pak porovnali se současnými satelitními snímky.

Porovnání historické námořní mapy a satelitního snímku.
Porovnání historické námořní mapy a satelitního snímku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | University of Queensland

„Ukázalo se, že některé ze zaznamenaných útesů za tu dobu už úplně zmizely,“ říká profesor John Pandolfio, spoluautor studie. V jiných lokalitách se pak počet korálových ostrůvků, atolů a útesů snížil až o 90 %. Přesněji řečeno, za čtvrt tisíciletí zmizelo v celém Karibiku 52 % korálových útesů. Nejvíce pak v okolí Floridské zátoky (87,5 ±7,2 %), a při pobřeží Florida Keys (68,8 % ±7,5%). „Řada z takových lokalit už dnes ničím nepřipomíná, že by tu před 250 lety snad měly být korálové útesy,“ říká Pandolfi.

McClenachanová doplňuje, že získané informace pomohou upřesnit naši představu o dlouhodobém vývoji poškození útesů. „Pokud bychom tyto dalekosáhlé historické změny podcenili a přehlíželi je, ztratili bychom přehled o možném potenciálu pro další obnovu.“ Ze závěrů jejich práce prý pak vyplývá celá řada podstatných poznatků pro praktickou ochranu přírody. Například pro záchranu mořských želv, které se mezi korálovými útesy, těmi existujícími i dávno zmizelými, stále pohybují. Nebo pro ochranu lidských životů. Korálové útesy při pobřeží totiž sloužily jako přirozená bariéra proti vlnobití.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist