https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-chodi-lide-po-dvou-kvuli-prenaseni-orechu-mini-vedci-zkoumajici-simpanze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč chodí lidé po dvou? Kvůli přenášení ořechů, míní vědci zkoumající šimpanze

2.4.2012 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tak a teď toho poberu víc!
Tak a teď toho poberu víc!
Foto | wwarby / Flickr
O důvodech, proč se naši předchůdci zvedli ze všech čtyř a začali chodit po dvou, se vedou mezi vědci dohady už dlouhá léta. Do debaty přispěl mezinárodní tým vědců další teorií. Lidé začali chodit po dvou, aby si uvolnili ruce pro přenášení a opatrování potravin a kořisti. Své závěry staví na obsáhlém pozorování lidských příbuzných – šimpanzů, píše server ScienceDaily.
 

Na výzkumu dnes žijících šimpanzů se podíleli vědci ze Spojených států, Anglie, Japonska a Portugalska. Vědci sledovali, jak šimpanzi soutěží o zdroje potravy. Pozorování mělo přinést lepší poznání toho, jaké ekologické danosti vedli v minulosti velké opi začít chodit po dvou.

„Tito šimpanzi nám posloužili jako model ekologických podmínek, za kterých naši předkové možná zahájily chůzi po dvou nohách,“ říká autor studie Brian Richmond, autor studie a docent antropologie na George Washington Columbian College of Arts an Sciences. „Něco tak jednoduchého jako přenášení věcí – činnost, kterou děláme každý den – může za správných podmínek vést k vzpřímené chůzi. Kvůli ní se naši předci vydali na cestu rozdílnou od jiných lidoopů.“

Jak vědci vypozorovali, šimpanzi přecházejí do chůze po dvou zadních končetinách, když si potřebují pro sebe zabrat nějaký zdroj. Šimpanzi se řídí tím, že je lepší využít zdroj okamžitě, protože není jisté, jestli později bude ještě něco k mání. Chůze po zadních šimpanzům uvolní ruce, kterými pak mohou pobrat více potravy.

Vědci sledovali volně žijící skupinu šimpanzů, kterým umožnili přístup k různě vzácným potravinám. Jednak jim nabídli vcelku běžné kokosy olejové palmy, ale i mnohem vzácnější ořechy Coula edulis. Pokud byly k dispozici i vzácné, ale výživné ořechy, snažili se jich šimpanzi při jednom pobrat co nejvíce. Při vzpřímené chůzi byli schopni pobrat více vzácných ořechů. A protože jeden nikdy neví, kdy se taková příležitost namane, snažili se šimpanzi odnést co nejvíce jak to jen šlo a cpali si ořechy i do pusy.

Podle vědců se nejdříve krátkodobá chůze po zadních nohách projevila v anatomických změnách, které se pak dalším přirozeným výběrem dále vyvíjely.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy Humans Began Walking Upright to Carry Scarce Resources, Chimp Study Suggests vydané na serveru ScienceDaily 23.3.2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist