https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-3lynx-ma-ochranit-tri-populace-rysa-ostrovida-v-sesti-evropskych-zemich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt 3Lynx má ochránit tři populace rysa ostrovida v šesti evropských zemích

18.8.2017 11:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rysi potřebují k životu velké území, jejich populace často přesahují hranice více států.
Rysi potřebují k životu velké území, jejich populace často přesahují hranice více států.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rysi potřebují k životu velké území, jejich populace často přesahují hranice více států. Jak informuje ministerstvo životního prostředí, k zajištění jejich ochrany je proto nezbytné mít komplexní informace o jejich životě z celého areálu výskytu dané populace a sladit ochranářské úsilí ve všech dotčených zemí. Jinak může být úsilí o záchranu tohoto silně ohroženého druhu marné. Proto české ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s dalšími partnery z šesti evropských zemí spustilo projekt 3Lynx. Ten nastaví způsob sledování a ochrany rysa ve třech evropských populacích a připraví mezinárodní strategii jeho ochrany.
 

Projekt 3Lynx se zaměřuje na tři evropské populace rysů: česko-bavorsko-rakouskou populaci a dále na populaci obývající Alpy a Dinárský kras. Všechny tři mají podobnou historii – po vyhynutí rysa na přelomu 19. a 20. století sem byli rysi v 70. a 80. letech znovu vráceni. Dnes se v každé z uvedených oblastí vyskytuje samostatná, byť malá rysí populace. "Pro jejich dlouhodobé přežití je ale třeba zajistit mnohem více – spojit síly k zastavení nelegálního lovu, omezit fragmentaci krajiny a snažit se její neutěšený stav napravit, zajistit lepší spolupráci a komunikaci všech významných aktérů, včetně států, mezi kterými se rysí populace pohybují," říká Jan Šíma, ředitel odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků MŽP.

Projekt 3Lynx proběhne ve dvou krocích. Nejdříve nastaví koordinované sledování rysů v celém areálu výskytu dané populace, jednotlivé země tedy mezi sebou sladí přístup ke sběru a sdílení dat. Následně pak bude připravena nadnárodní strategie, jak přistupovat k ochraně tohoto druhu. Součástí projektu budou také aktivity zaměřené na informování veřejnosti, zapojení hlavních dotčených subjektů, jako jsou lesníci či myslivci a další.

Rys ostrovid
Rys ostrovid
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavol Turňa / Naše příroda

„Rysi neznají hranice. Mládě se může narodit v Čechách, pak se při hledání nového domova toulat v Rakousku a nakonec se usadí v Německu. Je tedy naprosto zásadní, abychom přes hranice s našimi sousedy sdíleli informace a jednotlivé přístupy a byli tak schopni tento druh efektivně chránit,“ říká Jan Šíma.

„Sledování rysů v takovém rozsahu je koordinačně náročné, proto do něj budou zapojeni i myslivci a lesníci, kteří mají detailní přehled o tom, co se na jimi spravovaných územích děje," říká Tereza Mináriková z Alka Wildlife, jedné z odborných organizací podílejících se na projektu. "Zároveň by to mělo ochranářům usnadnit komunikaci s nimi a také zvýšit jejich zájem o rysa jako o přirozenou součást lesních ekosystémů. Základy pro tuto spolupráci byly již položeny během projektu Trans-Lynx, který se ale týkal pouze Čech a Bavorska,“ říká Tereza Mináriková.

Projekt 3Lynx poběží 3 roky a je od letošního července financován programem Interreg Central Europe. Přímo se jej účastní 11 partnerů z 5 zemí (ČR, Německo, Rakousko, Itálie, Slovinsko). Participují na něm jak státní orgány (MŽP, Národní park Šumava, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Bavorská agentura ochrany životního prostředí, vláda Horního Rakouska, Slovenia Forest Service), tak vědecké instituce (Veterinární univerzita ve Vídni). Okrajově se díky dlouhodobé spolupráci se Slovinci zapojí i Univerzita v Záhřebu. Důležitými partnery jsou i nevládní organizace jako Alka Wildlife, WWF Germany, Italian Lynx Project, Green Heart of Europe.

Přečtěte si článek Rys ostrovid - evropský tygr

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist