https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/protipovodnove-opatreni-na-malsi-pry-znici-krajinu-v-okoli-reky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protipovodňové opatření na Malši zničí krajinu v okolí řeky, bojí se sdružení

10.11.2015 12:40 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Okolnosti možné úpravy lokality v blízkosti Malého jezu město řeší už několik let. Protipovodňová opatření mají obyvatele, kteří žijí u Malše, ochránit i přes stoletou vodou
Okolnosti možné úpravy lokality v blízkosti Malého jezu město řeší už několik let. Protipovodňová opatření mají obyvatele, kteří žijí u Malše, ochránit i přes stoletou vodou
Českobudějovické občanské sdružení Malše a občanská iniciativa Zachraňme Malák nesouhlasí s řešením protipovodňového plánu řeky Malše, jak ho navrhlo město. Projekt je podle aktivistů zastaralý a nevychází z aktuálních údajů. Jeho uskutečnění by prý zničilo park, který se nachází v blízkosti Malého jezu a je pro České Budějovice významnou rekreační lokalitou.
 

Zastupitelé města původně chtěli o projektu hlasovat na svém čtvrtečním zasedání, ale nakonec bod z programu pravděpodobně stáhnou.

"Objevují se nové skutečnosti, nové připomínky a nová data," řekl novinářům náměstek primátora Petr Holický (ANO). Zástupci sdružení Malše a občanské iniciativy Zachraňme Malák argumentují například tím, že protipovodňová opatření vycházejí z údajů z roku 2004. "Tento model však doznal v posledních letech tolik zásadních změn, že realizovat protipovodňová opatření podle projektu lze bez nadsázky označit za svévolné poškozování životního prostředí," uvedl Tomáš Mráz ze sdružení Malše a občanské iniciativy Zachraňme Malák.

Aktualizovaný výpočet podle něj ukazuje třeba fakt, že hladina řeky je o 30 až 50 centimetrů níže, než ukazoval dříve stanovený model. Město si kvůli projektu objednalo posudek, který původní postup doporučuje. "Posudek obsahuje celou řadu chybných údajů a nepodložených tvrzení," uvedl Mráz. Náměstek Holický na to uvedl, že je "otázkou, nakolik jsou nová data relevantní."

Okolnosti možné úpravy lokality v blízkosti Malého jezu město řeší už několik let. Protipovodňová opatření mají obyvatele, kteří žijí u Malše, ochránit i přes stoletou vodou.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist