https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-alej-elfu-vyroste-v-kutne-hore-zasadily-ji-deti-z-tamni-skolky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První "Alej elfů" vyroste v Kutné Hoře. Zasadily ji děti z tamní školky

23.12.2015 01:08 | PRAHA (ČTK)
Sázení stromů podle ochranářské organizace pomáhá u dětí vytvářet vztah k přírodě a umožní jim vnímat ve stále se zrychlujícím světě věci a procesy, kterou jsou dlouhodobé a trvají desítky či stovky let
Sázení stromů podle ochranářské organizace pomáhá u dětí vytvářet vztah k přírodě a umožní jim vnímat ve stále se zrychlujícím světě věci a procesy, kterou jsou dlouhodobé a trvají desítky či stovky let
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Budoucí stromořadí, které vytvoří vůbec první Alej elfů, zasadily v předvánočním pondělí děti z kutnohorské Mateřské školy 17. listopadu. V okolí cesty vedoucí ze sídliště Šipší na vrch Kaňk zasadily do země žaludy ze dvou kutnohorských dubů.
 

„Děti měly o sázení velký zájem, takže se ani na všechny nedostalo. Proto budeme na jaře určitě pokračovat,“ říká Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. K zasazeným dubům mají přibýt ještě jasany a hlohy. Jak totiž říká stará keltská pověst, která stála za vznikem projektu "elfích alejí", na místech, kde společně rostou dub, jasan a hloh, se objevují skřítci.

První z "mateřských" dubů roste nedaleko kláštera sv. Voršily, druhý u železničního nádraží Kutná Hora - město. Každé místo, kde byly do země zasazeny žaludy, bylo doplněno kůlem, který bude tvořit oporu stromkům v prvních letech jejich života, a ochranou před okusem zvěří.

„Tak, jak porostete vy, porostou i stromy. Až budete dospělí, budou tu stát vzrostlé duby, které už možná ani neobejmete,“ vysvětloval dětem starosta Kutné Hory Martin Starý, který také dětem se sázením pomáhal.

Sázení stromů podle ochranářské organizace pomáhá u dětí vytvářet vztah k přírodě a umožní jim vnímat ve stále se zrychlujícím světě věci a procesy, kterou jsou dlouhodobé a trvají desítky či stovky let. V krajině, která se vlivem globálních změn klimatu neustále otepluje, budou stromy poskytovat stín i zadržovat vodu. Jejich plody budou tvořit potravu pro zvěř i ptáky.

Ještě předtím, než se objevily první plody zasazené v krajině, umístily žaludy do šesti květináčů děti z Mateřské školy Benešova. Na školní zahradě tak mezi nimi vyrostou i tři potomci známého Žižkova dubu. Ten je již několik set let starý, plodí málo a letos se tak podařilo nasbírat jen přibližně deset jeho žaludů. Proto jejich pěstování začíná právě na zahradě školky, kde budou mladé semenáčky lépe chráněny před výkyvy počasí i zvěří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist