https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvice-aleji-loni-pribylo-v-pardubickem-a-usteckem-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvíce alejí loni přibylo v Pardubickém a Ústeckém kraji

10.12.2015 14:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
V roce 2014 se nejvíce sázelo v Pardubickém a Ústeckém kraji. V obou regionech vysadili silniční správy za každý vykácený strom čtyři nové
V roce 2014 se nejvíce sázelo v Pardubickém a Ústeckém kraji. V obou regionech vysadili silniční správy za každý vykácený strom čtyři nové
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Arnika
Od roku 2003 zmizelo od silnic druhých a třetích tříd přes 180 000 stromů. Za stejné období se vysadilo jen málo přes 110 000 stromů. Taková je statistika, kterou zpracovala organizace Arnika na základě dat krajských silničních správ. Za minulý rok 2014 podle ní bylo vykáceno 17 tisíc stromů, vysazeno 13 tisíc dřevin.
 

Ve srovnání s předchozími lety se sázelo podle Arniky poměrně hodně. V některých krajích už výsadba převážila nad kácením. „K tomu, aby byl nahrazen masivní úbytek silničních stromořadí v předchozích letech, je však ještě daleko," dodává.

V roce 2014 se nejvíce sázelo v Pardubickém a Ústeckém kraji. V obou regionech vysadili silniční správy za každý vykácený strom čtyři nové. Přibližně stejný počet vykácely a naopak zasadily kraje Středočeský, Moravskoslezský, Pardubický a Jihomoravský.

Arnika mimo jiné oceňuje také silniční správu v Pardubickém kraji, která obnovila a zachovala dřeviny podél silnic II. a III. třídy, i správu Moravskoslezského kraje, kde byl loni realizován projekt využívající stromů a keřů jako izolačního pásu zachycujícího prach podél frekventovaných silnic.

Nejméně stromů zasadili v Libereckém a Královéhradeckém kraji. „Silniční správy těchto krajů patří dlouhodobě k nejhorším a počet vykácených stromů převyšuje výsadbu více než desetinásobně. Není také jasné, zda všechny stromy byly vysazeny opět okolo silnic nebo na úplně jiná místa," kritizuje současnou praxi Arnika. Podle ní v ČR chybí zákon, který by umožnil obcím vytvořit fond využívaný cíleně ve prospěch stromů. Na správách silnic také chybí odborníci na údržbu stromů, tvrdí.

Stromy u cest nemají podle ochránců přírody jen estetickou funkci, slouží také řidičům a významná je jejich ekologická funkce. Ke způsobům, jak ochránit stromy okolo cest a zároveň účastníky silničního provozu, patří podle nich pravidelné odborné ošetřování stromů, snížení maximální rychlosti v aleji nebo zavedení nové výstražné značky „Pozor, projíždíte alejí“. Podobně, jak to funguje v sousedním Německu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist