https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/psi-hrdinove-dostali-ceny-za-zachranu-zivotu-a-pomoc-lidem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Psí hrdinové dostali ceny za záchranu životů a pomoc lidem

31.3.2016 12:19 | PRAHA (ČTK)
Anketu Statečné psí srdce vyhlašuje časopis Psí kusy ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue Report
Anketu Statečné psí srdce vyhlašuje časopis Psí kusy ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue Report
Ocenění v tradiční anketě Statečné psí srdce za rok 2015 získali psi, kteří zachraňovali lidské životy, i čtyřnozí kamarádi pomáhající handicapovaným dětem. Její vítězové se automaticky stávají nominanty ve Zlatém záchranném kříži, což je prestižní ocenění, které zpravidla předává prezident.
 

Anketu Statečné psí srdce vyhlašuje časopis Psí kusy ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue Report. Má čtyři kategorie, navíc je udělována Cena hlavního partnera.

Hned pět lidských životů zachránila labradorka Jessy. Když v říjnu nad ránem v domě rodiny Jandových, kde žije, začala hořet střecha, hlasitým štěkotem a narážením hlavou do dveří zburcovala spící rodiče i tři děti, z nichž dvě byly u Jandů na návštěvě. Všichni z domu utekli na poslední chvíli. Prohořelý strop ložnice se zřítil do pěti minut po té, co ji manželé Jandovi opustili. Fenka za to byla oceněna v kategorii Záchranný čin neslužebních psů.

Za záchranný čin služebních a záchranářských psů byl oceněn policejní osmiletý německý ovčák Polux. Loni v únoru sledoval sedm kilometrů pachovou stopu, aby dostihl pachatele vloupání, který utekl a hrozil sebevraždou. Polux vedl svého psovoda Michala Zárubu a jeho kolegu Jiřího Täubnera v Krkonoších ve sněhu obtížným lesním terénem. Když policisté pachatele dostihli, muž jim řekl, že kradl kvůli špatné finanční situaci, a potvrdil, že se chtěl oběsit. Hledal vhodné místo, vyprávěl psovod.

Pomáhající srdce, které je určeno dlouhodobě pomáhajícím psům, si odnesla Sandra Blažková, majitelka labradora Arta. Pracuje jako učitelka na speciální škole v Ústí nad Labem, kam před pěti lety přivedla svého psa, který absolvoval canisterapeutický výcvik. Art se stal miláčkem dětí ve škole a řadě z nich pomáhá ke zlepšení zdravotního stavu. Ačkoliv by v osmi letech měl jít do důchodu, dál pravidelně cestuje do školy. Vedle něj pomáhají s terapií i mladší psi, týdně se na hodinách canisterapie vystřídá až 120 dětí, uvedla Blažková.

Dítěti s handicapem pomáhá také zlatý retrívr Spike, který je kamarádem dvanáctiletého Ondřeje Urbánka. Ten trpí atypickým autismem, poruchou pozornosti s hyperaktivitou a má špatnou motoriku. V září 2014 získal Spikea jako asistenčního psa vycvičeného hnutím Helppes. Od té doby nemusí brát léky a je klidnější, jistější a sebevědomější, řekla jeho matka Petra. "Považujeme Spikea za takový most mezi Ondrou a okolím," dodala.

Ocenění In Memoriam získal zřejmě nejúspěšnější záchranářský pes novodobé české historie, border kolie Drake. V roce 2005 se stal se svojí psovodkou Lenkou Vlachovou jako první a zatím jediný český pes mistrem světa v sutinovém vyhledávání. Specializoval se na vyhledávání lidí v troskách. Jeho poslední akcí bylo prohledávání sutin ve zříceném domě v pražské Soukenické ulici v říjnu 2009. Statečné psí srdce mu dotlouklo loni na jaře, bylo mu 17 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist