https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pyrotechnicke-krysy-pomohly-v-mozambiku-s-otevrenim-prirodni-rezervace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pyrotechnické krysy pomohly v Mozambiku s otevřením přírodní rezervace

18.12.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nestává se často, že by krysy byly stavěny do role kladných hrdinů. Zvlášť když si představíte, že mozambické krysy obrovské mohou vážit 2,5 kilogramu a mít na délku i s ocáskem až 80 centimetrů.
Nestává se často, že by krysy byly stavěny do role kladných hrdinů. Zvlášť když si představíte, že mozambické krysy obrovské mohou vážit 2,5 kilogramu a mít na délku i s ocáskem až 80 centimetrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Mozambiku se díky pomoci speciálně cvičených krys podařilo odminovat rozsáhlý vojenský komplex Maputo, v rámci jehož areálu by měla vzniknout přírodní rezervace. Vyškolení cupitající pyrotechnici z řad hlodavců zvládli tutéž práci jako lidé s detektory min, ale za zlomek času, píše server TreeHugger.
 

Nestává se často, že by krysy byly stavěny do role kladných hrdinů. Zvlášť když si představíte, že mozambické krysy obrovské (Cricetomys gambianus) mohou vážit 2,5 kilogramu a mít na délku i s ocáskem až 80 centimetrů. Naštěstí jsou ty, které při své nebezpečné práci využívá tým HeroRATS, na vodítku. Mozambičtí pyrotechnici si je hýčkají, protože dokáží neuvěřitelné věci. Krysy, speciálně vycvičené ve vyčichávání a odhalování nevybuchlé munice, zvládnou propátrat členitou plochu o rozměrech 200 metrů čtverečních za dvacet minut, zatímco lidem by tento úkol zabral dva až čtyři dny. Efektivita a výkon jsou ostatně těmi hlavními důvody, proč byly krysy nasazeny i v Maputo.

Areál v Maputo sloužil po ukončení krvavé občanské války v devadesátých letech jako muniční sklad a úložiště zabaveného vojenského materiálu. Nepanovala zde právě přísná ostraha a na pravidla bezpečnosti se tu také moc nedbalo, a tak asi nepřekvapí, že celý komplex za dobu své existence vyletěl hned dvakrát do povětří. Kromě nemalých ztrát na lidských životech to mělo za následek gejzír nevybuchlých granátů, min a bomb, který se sesypal na okolí. Města jako Maputo a Sofala se kvůli těmto a podobným incidentům staly prakticky neobyvatelné. Těžko můžete pěstovat něco na poli, kde každou chvilku může dojít k explozi.


Přečtěte si článek Žádné jiné zvíře pro nás není takovým nebezpečím a takovým požehnáním

Naštěstí se do věci zapojila belgická neziskovka APOPO, která začala s tréninkem mozambických krys a místního týmu HeroRATS. APOPO se soustředí na pyrotechnické a odminovací práce v regionech postižených válkami. V Mozambiku je jejich tým zastoupen 140 lidmi, pěti roboty a dvaatřiceti krysami obrovskými, které dokáží najít i trhavinu skrytou pod zemí. Díky nim se za loňský rok podařilo na území měst Manica, Tete a Sofala propátrat 2,3 milionu metrů čtverečních potenciálně nebezpečného území a odstranit 10 278 min. Dá se říct, že krysy tu hodně stouply na ceně. Zachránily totiž stovky nevinných lidských životů. Tím dobré zprávy pro Maputo ale nekončí.

Odminovaná vojenská oblast nemá z pochopitelných důvodů právě dobrou pověst mezi zemědělci, a lidé berou celý komplex jako místo pietního charakteru. Ať už kvůli obětem dvou velkých výbuchů, nebo jako symbol ukončené války. Co tedy s celým areálem? Aby byl tedy zachován estetický i etický rámec lokality, rozhodlo mozambické Ministerstvo životního prostředí, že zde vytvoří ekologický park. Jeho součástí bude botanická zahrada, ptačí rezervace a na své si jistě přijdou i krysy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist