https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radu-capich-hnizd-na-stredni-morave-mohou-lide-sledovat-on-line
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řadu čapích hnízd v Čechách i na Moravě mohou lidé sledovat on-line

9.5.2016 13:53 | OLOMOUC (ČTK)
Čápi do České republiky přilétají koncem března ze zimovišť v jihovýchodní Africe. V dubnu snášejí dvě až šest vajec, ze kterých se po 31 dnech líhnou mláďata
Čápi do České republiky přilétají koncem března ze zimovišť v jihovýchodní Africe. V dubnu snášejí dvě až šest vajec, ze kterých se po 31 dnech líhnou mláďata
Život čápů mohou lidé na některých místech sledovat v přímém přenosu. Boj o teritorium, přírůstky do rodin i výchovu mláďat zprostředkovávají on-line kamery přímo z jejich hnízd. Nainstalovány jsou například v Dlouhé Loučce na Olomoucku, v Supíkovicích na Jesenicku, v Domašově nad Bystřicí i na komíně hostince U Čápa v Záhlinicích na Kroměřížsku. Přímý přenos oceňují i ornitologové, přináší jim cenné informace ze života těchto opeřenců.
 

Například v záhlinickém hnízdě mohou lidé nahlížet do "obývacího pokoje" tamních čápů již druhý rok. Loni zde čápi vyvedli dvě mláďata a i letos je již hnízdo obsazeno párem čápů. Na komín bývalého uzenářství, nyní hospody, přilétávají tito ptáci již od roku 1973. "Jde především o to, že na čapí hnízdo může nahlédnout veřejnost, podobné záznamy existují a fungují i v zahraničí," řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Pohled do hnízd přináší také údaje odborné, které oceňují i ornitologové. "Díky kamerám zjistíme přesně, kdy ptáci na hnízdo přilétli, kdy přiletěl první a kdy druhý čáp. U dobře nastavených kamer můžeme spatřit i to, kdy a kolik snesl čáp vajec, kdy se vylíhlo první mládě a kdy mláďata odletěla z hnízda," doplnil Šafránek.

Čápi do České republiky přilétají koncem března ze zimovišť v jihovýchodní Africe. V dubnu snášejí dvě až šest vajec, ze kterých se po 31 dnech líhnou mláďata. Schopna letu jsou zhruba za dva měsíce. "Letos se nám zdá, že na některých hnízdech čápi stále nejsou nebo je tam jen jeden. Vypadá to letos slabší, že jich přiletělo méně," míní ornitolog.

Zda se na stejné hnízdo vrací stále ti samí čápi, netuší přesně ani odborníci. Zmapovat to mohou jen díky jejich okroužkování. "Čápi občas přesídlují i na území jiného státu. Měnit mohou i partnery, ke změnám do chází i když na hnízdo přiletí silnější pár. Pokud však pták hnízdo obsadí, tak jej preferuje. Má větší šanci tam sehnat potravu, neboť tamní prostředí již zná," dodal Šafránek.

Letos se na střední Moravě objevil první čáp už 16. března v Olomouci a druhý 18. března v Tovačově na Přerovsku. Nejdříve přilétají samci, kteří se snaží co nejdříve obsadit své původní hnízdo, a později se objeví i samice. Hnízdit začínají ve věku tří až čtyř let. Nejstarší kroužkovaný čáp se dožil 26 let, doplnil místopředseda Moravského ornitologického spolku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist