https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-na-frydlantsku-vysadili-dnes-do-reky-smede-1500-lipanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři na Frýdlantsku vysadili dnes do řeky Smědé 1500 lipanů

11.5.2016 15:57 | FRÝDLANT (ČTK)
Lipan se jen obtížně vyrovnává se změnami prostředí toků, které má na svědomí člověk. Je velmi citlivý na čistotu vody a navíc je oblíbenou potravou zejména mezi ptačími predátory
Lipan se jen obtížně vyrovnává se změnami prostředí toků, které má na svědomí člověk. Je velmi citlivý na čistotu vody a navíc je oblíbenou potravou zejména mezi ptačími predátory
Rybáři na Frýdlantsku vysadili dnes do řeky Smědé 1500 malých lipanů. Roční rybky dlouhé zhruba 14 centimetrů pouštěli do řeky na třech místech - v Raspenavě, Poustce a ve Frýdlantu u pivovaru. Vysazování ryb je pravidelnou akcí, která má řece zajistit stálou populaci těchto ryb. Už o Velikonocích rybáři vysadili do řeky pstruhy duhové, a další várku mají ještě v sádkách. ČTK o tom informoval Petr Baláž z rybářského svazu ve Frýdlantu.
 

"Lipany jsme přivezli z líhně v Železném Brodě a rozvezli jsme je na tři místa na Smědé. Tady ve Frýdlantu jich do řeky putovaly zhruba tři stovky," řekl Baláž. Jak velké procento ryb se v řece dožije dospělosti, si rybář netroufl odhadnout. "Je jasné, že část ryb poslouží jako potrava přirozeným predátorům, kteří na Smědé jsou. Volavkám, vydrám a dokonce tu máme i morčáka, což je velká bílá kachna původem z Polska," dodal.

Lipan, kterého mají rybáři ve znaku, se jen obtížně vyrovnává se změnami prostředí toků, které má na svědomí člověk. Je velmi citlivý na čistotu vody a navíc je oblíbenou potravou zejména mezi ptačími predátory. Dospělý jedinec mívá až půl metru a dožívá se maximálně pěti let. Kromě Smědé bývá v Libereckém kraji vysazován nejčastěji do Lužické Nisy a Jizery. Rybáři je vysazují většinou dvakrát do roka, dohromady 10.000 až 15.000 ryb.

Frýdlantští rybáři nevysazují do Smědé jenom lipany z cizích líhní, odchovávají si i vlastní ryby - pstruha potočního, sivena a pstruha duhového. Ryby, které dosáhnou stanovené míry, vypouštějí nejen do Smědé, ale putují z Frýdlantska i do dalších lokalit Libereckého kraje. Ve Frýdlantu už letos místní rybáři po Velikonocích vypustili pstruhy duhové, další jsou v současné době na sádkách a do volné přírody se podle Baláže dostanou s největší pravděpodobností začátkem léta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist