https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-osn-guterres-vyzval-k-ustupu-od-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf OSN Guterres vyzval k ústupu od fosilních paliv

15.11.2017 16:35 | BONN (ČTK)
Vlády by měly zpoplatnit emise oxidů uhlíku a přestat spoléhat na fosilní paliva. Řekl to dnes na klimatické konferenci v Bonnu generální tajemník OSN Antonio Guterres.
Vlády by měly zpoplatnit emise oxidů uhlíku a přestat spoléhat na fosilní paliva. Řekl to dnes na klimatické konferenci v Bonnu generální tajemník OSN Antonio Guterres.
Foto | UN Geneva / Flickr
Vlády by měly zpoplatnit emise oxidů uhlíku a přestat spoléhat na fosilní paliva. Řekl to dnes na klimatické konferenci v Bonnu generální tajemník OSN Antonio Guterres. Pokud mají být naplněny cíle pařížské dohody z roku 2015, bude podle něj třeba dál rozvíjet trhy pro obchod s emisemi.
 

Bonnské konference se od 6. do 17. listopadu účastní zástupci téměř všech zemí světa. Má přinést pokrok v naplňování pařížské dohody, která usiluje o to, aby se díky omezení emisí skleníkových plynů podařilo udržet zvyšování globální teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Guterres vyzval vlády, aby emise zpoplatnily a povzbudily obchodování s emisemi, což jsou podle něj způsoby, jak emise omezit. Dobrým znamením je podle něj růst trhů s emisemi CO2 v Evropě a Severní Americe a očekávané oznámení Číny, že vytvoří jeden z největších systémů obchodování s emisemi na světě.

"Ale abychom splnili cíle z Paříže, musíme podchytit nejméně 50 procent globálních emisí a zvýšit cenu uhlíku, abychom podnítili klimatickou akci velkého rozsahu," vyzval Guterres na konferenci, která dnes vstupuje do fáze jednání na ministerské úrovni. Dnes na ni má zavítat například i německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Emmanuel Macron.

Guterres dnes vyzval skupinu hospodářsky nejsilnějších zemí G20, aby převzaly vůdčí roli v úsilí o snižování emisí. Podle něj už mnohé země vyvrátily dogma, že hospodářský růst je nutně doprovázen vyššími emisemi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist