https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-usa-neochranil-aljasskou-rezervaci-pred-tezbou-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát USA neochránil aljašskou rezervaci před těžbou ropy

23.10.2017 08:47 | PRAHA (ČTK)
Američtí senátoři ve čtvrtek zamítli návrh demokratické senátorky Marie Cantwellové usilující o zamezení těžby ropy v Arktické národní přírodní rezervaci na Aljašce. Na ilustračním snímku ropovod na Aljašce.
Američtí senátoři ve čtvrtek zamítli návrh demokratické senátorky Marie Cantwellové usilující o zamezení těžby ropy v Arktické národní přírodní rezervaci na Aljašce. Na ilustračním snímku ropovod na Aljašce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Američtí senátoři ve čtvrtek zamítli návrh demokratické senátorky Marie Cantwellové usilující o zamezení těžby ropy v Arktické národní přírodní rezervaci (ANWR) na Aljašce. Návrh neprošel poměrem 52 ku 48 hlasům, napsal server The Seattle Times. Rezervace se rozprostírá na severu Aljašky na území o několik set kilometrů čtverečních menším, než je celá Česká republika.
 

Pro ropné společnosti má část rezervace na pobřeží Beaufortova moře obrovský potenciál, oblast je však zároveň útočištěm sobů karibu a stovek dalších chráněných druhů.

Cílem úpravy navrhované senátorkou za stát Washington bylo změnit klíčové formulace v rozpočtové rezoluci, která senátnímu výboru pro energii a přírodní zdroje nařizuje zvýšit příjmy během příštích deseti let o další miliardu dolarů (22 miliard Kč). Podle The Seattle Times tyto peníze pravděpodobně přinese zpřístupňování dosud nedotknutelných oblastí pro těžbu.

Cantwellová je jednou z nejhlasitějších odpůrkyň těžby v oblasti pobřežní planiny rezervace a v minulých letech proti těmto záměrům úspěšně bojovala. Spojené státy podle ní ropu z této oblasti nepotřebují a rezervace by prý měla být tím posledním místem, kde by se mělo vrtat.

Předsedkyně senátní komise a republikánka Lisa Murkowská naopak tvrdí, že navrhované opatření by vzalo senátu možnost udělat něco konstruktivního pro ekonomiku a národní bezpečnost. Sněmovna reprezentantů již schválila rozpočtové instrukce, které nejspíše povedou k rušení omezení pro ropné společnosti týkající se aljašské rezervace. Podporu podobných kroků lze očekávat rovněž od prezidenta Donalda Trumpa, který v předvolební kampani zdůrazňoval potřebu zvýšit v USA produkci fosilních paliv.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist