https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-zpresnila-zakon-o-ukladani-oxidu-uhliciteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna zpřesnila zákon o ukládání oxidu uhličitého

13.4.2016 12:53 | PRAHA (ČTK)
Sněmovna schválila technickou změnu v zákoně o ukládání oxidu uhličitého do přírodních horninových struktur. Novela pouze upřesňuje některá ustanovení zákona tak, aby byla v souladu s evropskou směrnicí. Nemění ustanovení zákona, které říká, že ukládání nelze v tuzemsku povolit do 1. ledna 2020. Nyní ji dostane k projednání Senát.
 

Podle vlády budou dopady této novely přinejmenším pro nejbližší dobu nulové. Ani po roce 2020 nelze vzhledem ke geologickým podmínkám předpokládat výrazné využití této technologie.

Novela doplňuje do zákona definice pojmů jako třeba vodní sloupec, geologická formace nebo oblak oxidu uhličitého. Změkčuje ale i podmínky pro povolování provozu úložiště. Báňský úřad bude moci povolit výjimku u jednoho nebo více kritérií požadovaných zákonem o geologických pracích. Žadatel bude muset dokazovat, že pokud kritérium vynechá, tak to nepříznivě neovlivní rozhodování úřadu o tom, zda úložiště povolí.

Čeští geologové již několik let zkoumají, kde by se na území ČR technologie zachytávání a ukládání CO2 pod zem mohla uplatnit. Geologické ukládání oxidu uhličitého CO2 pod zem je součástí metody, kterou odborníci považují za jeden z perspektivních způsobů zmírňování klimatických změn. Ministerstvo chce proto do pěti let určit rizika vlivů CO2 na podzemní vody, působení na horninové prostředí i bezpečnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist