https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spalovna-plzen-ma-prodlouzeny-zkusebni-provoz-do-srpna-2018
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spalovna Plzeň má prodloužený zkušební provoz do srpna 2018

18.10.2017 20:38 | CHOTÍKOV (ČTK)
Podle vedoucího spalovny Pavla Drápely spálilo zařízení ZEVO, která je projektováno na 95.000 tun odpadu za rok, od zahájení zkušebního provozu loni v srpnu do letošního srpna 93.100 tun odpadu, za celý rok 2017 to má být 94.000 tun.
Podle vedoucího spalovny Pavla Drápely spálilo zařízení ZEVO, která je projektováno na 95.000 tun odpadu za rok, od zahájení zkušebního provozu loni v srpnu do letošního srpna 93.100 tun odpadu, za celý rok 2017 to má být 94.000 tun.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spalovna komunálního odpadu ZEVO v Chotíkově u Plzně má prodloužený zkušební provozu do konce srpna 2018. Zařízení na energetické využití odpadu za 2,1 miliardy korun napadli žalobami ekologičtí aktivisté, naposledy stavební povolení. Žalovali orgán veřejné správy, tedy stavební úřad středočeského krajského úřadu, který by měl v nejbližších dnech znovu rozhodnout o povolení ke stavbě. Plzeňská teplárenská jako investor by měla jeho verdikt obdržet v říjnu nebo listopadu do datové schránky, řekl dnes po návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Chotíkově právník městské teplárny Robert Varga.
 

Pokud úřad vydá pravomocné stavební povolení, investor očekává, že Děti Země ve lhůtě do dvou měsíců opět podají žalobu ke Krajskému soudu v Plzni, a ten pak bude mít 90 dnů na rozhodnutí. Ekologičtí aktivisté stavbu kritizují od roku 2010 a jejich žaloby ji několikrát přerušily.

"Středočeský krajský úřad opravdu důkladně a důsledně postupoval ve smyslu závěrů rozsudku Krajského soudu v Plzni a skutečně se zřejmě pečlivě zaobírá všemi skutečnostmi, které se objevily v odůvodnění rozsudku," řekl Varga. Podle něj jde ale o ryze procesní věci, které se netýkají provozu spalovny. Krajský úřad se věcí zabývá už rok.

"Spalovna pracuje dokonce lépe, než jsme v původním projektu očekávali," uvedl předseda představenstva teplárny Tomáš Drápela.

Zemana připomněl nedávnou poradu prezidentů Visegrádu. "A všichni čtyři se naprosto jasně shodli na tom, že spalovny jsou moderní, ekologická a efektivní forma zužitkování odpadu," uvedl. Zeman se v diskuzi s vedením teplárny shodl na tom, že je nutný funkční zákon o odpadech. "Ten zabrání zeleným teroristům, nebo jak je budeme nazývat, aby neustále sabotovali ve vašem případě kolaudaci této spalovny," uvedl.

Vinou žalob nemůže být podle Vargy spalovna dodneška zapsaná v katastru nemovitostí a konsorcium bank, které poskytlo úvěr, si tak nemůže své pohledávky zajistit zástavním právem. Pokud by stavební povolení bylo potvrzeno, bude možné zkolaudovat spalovnu do měsíce.

"Jsem hrdý na projekt spalovny. To je směr, kterým bychom měli jít v budoucích 50 letech. Zakopávat něco, co nám může dávat elektřinu a tepl,o nesmyslně do země, která je nejvzácnějším darem, je blbost," řekl dnes hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Podle vedoucího spalovny Pavla Drápely spálilo zařízení ZEVO, která je projektováno na 95.000 tun odpadu za rok, od zahájení zkušebního provozu loni v srpnu do letošního srpna 93.100 tun odpadu, za celý rok 2017 to má být 94.000 tun. "Výraznější technické problémy jsme neměli," uvedl. Do Chotíkova přijelo na zkušenou přes deset investorů z Petrohradu, Ukrajiny, Srbska, Rakouska a Německa, kde plánují stavby spaloven. "V sobotu 28. října oficiálně informační centrum pro veřejnost," uvedl.

Možní čeští investoři v Chotíkově zatím nebyli. "Tato zařízení nikdo v ČR stavět nebude. Žádný soukromý investor nebude investovat obrovské peníze, aniž by měl garantovanou ziskovost," uvedl šéf představenstva. Plzeň projekt postavila jako neziskový.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist