https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spor-o-globalni-oteplovani-patri-minulosti-mini-klaus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spor o globální oteplování patří minulosti, míní Klaus

11.9.2017 09:10 | NORIMBERK (ČTK)
Spor o globální oteplování patří podle bývalého českého prezidenta Václava Klause minulosti. Jeho strana v něm prohrála, míní. Václav Klaus na ilustračním snímku.
Spor o globální oteplování patří podle bývalého českého prezidenta Václava Klause minulosti. Jeho strana v něm prohrála, míní. Václav Klaus na ilustračním snímku.
Spor o globální oteplování patří podle bývalého českého prezidenta Václava Klause minulosti. Jeho strana v něm prohrála, míní. Klaus o tématu hovořil v sobotu na předvolebním mítinku protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD) v bavorském Norimberku.
 

Otázka změn klimatu a globálního oteplování patřila mezi Klausova oblíbená témata ještě v době, kdy byl českou hlavou státu. Například v rozhovoru s americkou televizí Fox News v roce 2009 řekl, že "ono velmi malé globální oteplení, které zažíváme, je důsledkem přirozených příčin". V rozporu s názorem drtivé většiny odborné komunity tehdy také řekl, že úloha člověka je v něm "velmi malá, téměř zanedbatelná."

Dnes připustil, že jeho strana tuto debatu nevyhrála. "I spor o takzvané globální oteplování patří minulosti. Navzdory evidentní a dobře dokumentované 'klimatické pauze' (18 let nedošlo k žádnému zvýšení globálních teplot) vyhráli klimatičtí alarmisté tento spor - se všemi dobře známými negativními důsledky pro svobodu a prosperitu," nechal se slyšet Klaus.

Není úplně zřejmé, o jaký osmnáctiletý úsek jde. Vědci většinou hovoří o období mezi lety 1998 až 2013, přičemž takové přestávky v růstu teplot považují za normální. Některé novější analýzy, například amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA), navíc tvrdí, že se globální oteplování v tomto období vůbec nezpomalilo. Roky 2015 a 2016 pak byly globálně nejteplejší za celou dobu měření, tedy od roku 1880, uvádí NOAA a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Klaus dnes ve svém projevu hovořil i o řadě dalších témat a mimo jiné vyjádřil Alternativě pro Německo podporu před volbami 24. září. Úspěch AfD, kterou odborníci považují za pravicově populistickou, by podle exprezidenta byl také úspěchem pro něj a pro všechny evropské demokraty.

Že to vidí jinak, dalo dnes najevo asi 500 lidí, kteří proti předvolební akci AfD v Norimberku protestovali. Vadilo jim především, že ve městě vystupuje volební lídr AfD Alexander Gauland, který v srpnu řekl, že by bylo dobré "zbavit se" Aydan Özoguzové, která je zmocněnkyní německé vlády pro migraci a integraci.

Město se kvůli jeho slovům pokusilo vypovědět AfD smlouvu na pronájem sálu, kde se předvolební akce uskutečnila. Soud ale rozhodl ve prospěch politického uskupení, které by v parlamentních volbách mohlo získat kolem devíti až deseti procent hlasů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist