https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stare-vrty-na-jizni-morave-zabezpeci-za-578-milionu-tri-firmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Staré vrty na jižní Moravě zabezpečí za 578 milionů tři firmy

22.2.2018 05:40 | BRNO (ČTK)
Většina starých průzkumných a těžebních vrtů na jižní Moravě vznikla mezi lety 1925 až 1965. V roce 1997 povodeň na Moravě vyplavila do vody ropné skvrny z vytěžených vrtů nedaleko Hodonína. Firma, která je předtím odkoupila od Moravských naftových dolů, zkrachovala a povinnost zlikvidovat vytěžené sondy a sanovat ekologické škody přešla na stát. / Ilustrační foto
Většina starých průzkumných a těžebních vrtů na jižní Moravě vznikla mezi lety 1925 až 1965. V roce 1997 povodeň na Moravě vyplavila do vody ropné skvrny z vytěžených vrtů nedaleko Hodonína. Firma, která je předtím odkoupila od Moravských naftových dolů, zkrachovala a povinnost zlikvidovat vytěžené sondy a sanovat ekologické škody přešla na stát. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Společnosti Geosan Group, MND Drilling & Services a Rekultivace Ústí nad Labem společně získaly zakázku za téměř 578 milionů korun na odstranění ekologických škod po těžbě ropy a zemního plynu na jižní Moravě. Zadal ji státní podnik Palivový kombinát Ústí, vybíral ze dvou nabídek. Vyplývá to z informací ve Věstníku veřejných zakázek, o výsledku zadávacího řízení včera informoval server E15.cz.
 

Cílem zakázky je podle nových báňských předpisů zabezpečit 48 starých sond, které byly v minulosti nevhodně nebo nedostatečně zlikvidovány. Upravit se mají tak, aby ropa nebo plyn v budoucnu nemohly proniknout na zemský povrch ani se dostat do jiných oblastí v podzemí. U 13 sond se bude také odstraňovat znečištěná zemina a podzemní voda. Hodnotu zakázky Palivový kombinát Ústí původně odhadoval na 638,5 milionu korun.

Hotovo by mělo být v prosinci 2021, píše server. Sdružení kolem firmy Geosan Stavební, která se z Geosan Group vyčlenila, podle E15 už podobný tendr vyhrálo v roce 2010. V zakázce za 680 milionů korun se zabývalo ochranou zdroje pitné vody proti znečištění ropnými látkami.

Většina starých průzkumných a těžebních vrtů na jižní Moravě vznikla mezi lety 1925 až 1965, píše server. V roce 1997 povodeň na Moravě vyplavila do vody ropné skvrny z vytěžených vrtů nedaleko Hodonína. Firma, která je předtím odkoupila od Moravských naftových dolů, ale zkrachovala a povinnost zlikvidovat vytěžené sondy a sanovat ekologické škody přešla na stát. Státní podnik Palivový kombinát Ústí nad Labem byl odstraněním škod pověřen v roce 2007.

Kolem likvidace starých vrtů na jižní Moravě se v minulosti objevily kontroverze. Výsledky tří tendrů na likvidaci ekologických škod napadl v září 2011 tehdejší ministr vnitra za Věci veřejné Radek John. Tvrdil, že zakázky jsou předražené. Ministerstvo financí, která vítěze tendrů vybralo, kritiku odmítlo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist