https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sto-dni-koalicni-vlady-sblizeni-nazoru-na-sumave-a-poradek-v-lesich-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sto dní koaliční vlády: Sblížení názorů na Šumavě a pořádek v Lesích ČR

21.10.2010 11:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pozor! Odvoz dřeva
Pozor! Odvoz dřeva
Foto | Martin Hrubeš
Koaliční vláda včera zveřejnila bilanci svého dosavadního působení. V oblasti životního prostředí se podle ministerstva životního prostředí podařilo uvolnit miliardy pro ovzduší na severu Moravy a „sblížit“ názory ke směřování Národního parku Šumava. Ministerstvo zemědělství podle bilanční zprávy nastolilo pořádek v hospodaření Lesů ČR. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha ale pro velké nadšení ze situace na Šumavě a v Lesích ČR důvody nejsou.
 

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) jako jeden ze svých úspěchů zmiňuje novou výzvu z Operačního fondu Životní prostředí, z kterého se dají čerpat 4 miliardy na zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí v Moravskoslezském kraji. Zároveň je připravována novela o ochraně ovzduší, která má zlepšit kvalitu ovzduší ve všech oblastech.

Jako další úspěch MŽP uvádí, že se daří „sbližovat doposud velmi antagonistické názory a představy o způsobu a směru vlivu člověka na území Národního parku Šumava“ a že se začalo „pracovat na hledání společného řešení“. Tím řešením má být nový zákon o zřízení Národního parku Šumava.

„Nic konkrétního se kromě jedné návštěvy Drobila na Šumavě nestalo, takže těžko to považovat za úspěch,“ říká Jaroslav Bláha z Hnutí DUHA, který se dlouhodobě tématem Šumavy zabývá. Podle něho jsou o chystaném zákoně v médiích dostupné jen rozporuplné informace, podle kterých ministerstvo přijalo jako základ zákona text, který připravil Jihočeský kraj. „Ten ale fakticky navrhuje zrušení Národního parku Šumava, protože by umožnil kácet úplně všude,“ říká Bláha. Podle Bláhy je ale sto dní příliš krátká doba na to, aby se podařilo připravit kvalitní návrh zákona o Šumavě, zejména v situaci, kdy si Pavel Drobil přivedl na ministerstvo lidi, kteří nejsou v oboru vzděláni a v problematice se neorientují. Tím je například Tomáš Tesař, který má coby strojař na starosti ochranu přírody.

Jaromír Bláha také nemá žádný důvod vnímat situaci kolem Šumavy jako sbližování názorů a představ. „Je otázka, s kým se ministerstvo takto názorově sblížilo. Nabízí se například senátor Jirsa, kterého Drobil při své návštěvě Šumavy přizval,“ přemýšlí Jaromír Bláha. „A pokud by to tak bylo, pak by to pro Národní park Šumava nebylo dobré.“ Podle něho Jirsa chce v národním parku prosadit například lyžařský areál.

Jako poslední úspěch MŽP uvádí, že se podařilo rezort zeštíhlit o 280 pracovních míst, aniž by došlo k razantnímu propadu průměrného platu. Byla také „zahájena analýza agend a úkolů ministerstva i organizací s cílem v příštím roce dále racionalizovat a zefektivnit fungování resortu.“

Ministerstvo zemědělství mezi své úspěchy uvedlo nastolení pořádku v Lesích ČR a zlepšení půdního hospodářství. Ministerstvo také zastavilo neefektivní prodej dřeva přes prostředníky, kterým se ušetřily sta miliony korun ročně. Bylo připraveno vládní nařízení, které v platnost vstoupí na začátku roku 2011, které upravuje rozlohu půd ohrožených erozí. Má se tím ochránit nejcennější přírodní zdroj naší země.

Jaromír Bláha shledává na krocích ministra zemědělství jeden pozitivní krok. „Zrušení prostředníka při prodeji dřeva byl rozhodně pozitivní krok. Je jistě mnohem výhodnější, když dřevo prodávají přímo obchodníci Lesů ČR,“ říká Jaromír Bláha. Podle něho je ale problém, že ministr zemědělství Ivan Fuksa vypsal tendr, který toto pozitivní rozhodnutí zruší a prodej dřeva svěří přímo těžařům. „Bude to pak tak, že firma, která dřevo vytěží, jej také rovnou nacení. Lesy ČR to nebudou schopné uhlídat,“ říká Bláha. Podle něho tento způsob prodeje v minulosti kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. „Obávám se, že nakonec ztráty budou větší, než kolik se nyní podařilo ušetřit,“ dodává Bláha. Podle něho je také nemožné ověřit, odkud zmiňovaná úspora stovek milionů pochází. „Může to být cokoliv, rezervy, omezení pěstební činnosti či prodej majetku. To ale nelze zjistit, dokud Lesy ČR nedají své účetnictví veřejně k dispozici,“ uzavírá Jaromír Bláha.

Ministerstvo obrany zmínilo jako úspěch nasazení armády při povodních. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) jako úspěch prvních sta dní vlády uvedlo přípravu legislativy, která „zabrání tomu, aby občané a firmy museli ročně platit obrovské sumy do kapes provozovatelů solárních plantáží a podporovat tak jejich neefektivní megalomanské projekty,“ dále ukončení podpory pro fotovoltaické elektrárny na zelené louce. MPO také navrhlo sérii opatření, která mají zmírnit nárůst cen energie a která ponesou provozovatelé fotovoltaiky. Na ty má být uvalena zvláštní daň a poplatek za umístění fotovoltaické elektrárny na zemědělské půdě.


reklama

 
Martin Mach Ondřej
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist