https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-jiz-prijal-pres-4100-zadosti-o-dotace-na-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj již přijal přes 4100 žádostí o dotace na kotle

4.10.2017 20:06 | PRAHA (ČTK)
Ve druhé výzvě už nebudou na rozdíl od první výzvy podporovány čistě uhelné kotle. Podpora bude pouze pro tepelná čerpadla, kotle na biomasu, kombinované kotle a plynové kondenzační kotle.
Ve druhé výzvě už nebudou na rozdíl od první výzvy podporovány čistě uhelné kotle. Podpora bude pouze pro tepelná čerpadla, kotle na biomasu, kombinované kotle a plynové kondenzační kotle.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Středočeský kraj přijal do dnešních 16:00 přes 4100 žádostí o dotace na nové ekologičtější kotle. Příjem začal dnes v 8:00, lidé o dotace žádají elektronicky, takže se neopakují fronty žadatelů z letošního dubna, kdy před úřadem čekaly stovky lidí. Někteří na ulici i přespávali. Elektronický systém žádostí funguje bezproblémově, nápor zvládá. Hejtmanství ale zaznamenalo výpadky na svých webových stránkách, kde je proklik na systém žádostí.
 

Kraj proto zapojil další server, čímž problém s přetížením vyřešil, řekl mluvčí hejtmanství Pavel Lochař. "Výhodu měli lidé, kteří si žádost předvyplnili. Ty prodlevy a výpadky na krajském webu byly v řádech sekund a minut, lidé čekali na odezvu stránky třeba minutu," řekl Lochař.

Podle Lochaře odpovídá počet přijatých žádostí částce přes 447 milionů korun. Z hrubých kontrol přijatých žádostí ale vyplynulo, že množství z nich je odeslaných duplicitně. Podle Lochaře je ale možné, že celková částka zhruba 500 milionů, kterou má kraj na dotace na nové kotle připravenou, se vyčerpá ještě dnes. Jde podle něj ale o hrubý odhad, který se nedá ničím podložit. "My nebudeme zastavovat systém příjmu žádostí, dokud si nebudeme jisti, že opravdu jsou všechny peníze vyčerpané," uvedl Lochař.

Elektronicky podanou žádost si budou muset žadatelé vytisknout a s potřebnými přílohami doručit do dvaceti dnů na krajský úřad. Mohou tak učinit osobně, poštou nebo kurýrem. Žádost ale bude možné vytisknout až ve čtvrtek, hejtmanství chce tímto omezením zamezit přetížení systému. První zcela dokončené žádosti tak mohou na podatelnu krajského úřadu dorazit ve čtvrtek.

Kraj rozdělí na nové kotle více než 502 milionů korun. Každý zájemce může získat příspěvek od 75.000 do 127.000 korun, v závislosti na typu nového kotle a lokalitě, ve které je jeho nemovitost. Kdyby každý dostal nejnižší možný příspěvek, uspokojí kraj 6696 žadatelů. Reálně kraj přispěje zhruba pěti tisícům lidí. Žádost o dotaci budou moci zájemci zasílat až do 26. června 2018.

Ve druhé výzvě už nebudou na rozdíl od první výzvy podporovány čistě uhelné kotle. Podpora bude pouze pro tepelná čerpadla, kotle na biomasu, kombinované kotle a plynové kondenzační kotle. Příspěvky mohou získat lidé, kteří plánují výměnu starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v první a druhé emisní třídě.

O dotacích bude rozhodovat Rada Středočeského kraje do 120 pracovních dnů od doručení písemné žádosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jaroslav Beneš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist