https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-australie-zazije-padesatistupnova-vedra-uz-v-roce-2040
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Austrálie zažije padesátistupňová vedra už v roce 2040

5.10.2017 06:01 | SYDNEY (ČTK)
Největší australská města Sydney a Melbourne mohou už v létě 2040 zažít rekordní teploty, které budou dosahovat více než 50 stupňů Celsia. Na snímku Sydney.
Největší australská města Sydney a Melbourne mohou už v létě 2040 zažít rekordní teploty, které budou dosahovat více než 50 stupňů Celsia. Na snímku Sydney.
Foto | Anh Dinh / Flickr
Největší australská města Sydney a Melbourne mohou už v létě 2040 zažít rekordní teploty, které budou dosahovat více než 50 stupňů Celsia. Vyplývá to ze studie Australské národní univerzity v Canbeře. Města se tropickým teplotám nejspíš nevyhnou ani v případě, že se splní cíle z pařížské klimatické dohody z roku 2015, varují vědci.
 

Teplotní rekord zaznamenal státní meteorologický ústav v Sydney v roce 2013, teplota tehdy dosahovala až 45,8 stupně Celsia. V Melbourne se přitom vedra už v roce 2009 vyšplhala na 46,4 stupně. Studie nyní varuje i před rostoucími teplotami na celém území Austrálie.

"Jeden z nejteplejších roků, který jsme zaznamenali celosvětově v roce 2015, by se mohl stát (teplotním) průměrem už v roce 2025," uvedla vedoucí výzkumu Sophie Lewisová, kterou citoval server BBC.

Podle australských meteorologů přitom už loňské léto zlomilo 205 teplotních rekordů, letošní australská zima pak byla vůbec nejteplejší v historii místních meteorologických záznamů. Nevládní organizace Climate Council to přisuzuje globálním klimatickým změnám a používání fosilních paliv.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

6.10.2017 07:59
A až pšoukne např. sopka Agung, tak bych rád věděl co nám sdělí tito "vědci".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist