https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumavska-blokada-aktivistka-souzena-za-kopnuti-policistky-trest-nedostala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Blokáda Šumavy: Aktivistka souzená za kopnutí policistky trest nedostala

1.12.2011 20:12 | KLATOVY (ČTK/Ekolist.cz)
Ilustrační foto z blokády Šumavy
Ilustrační foto z blokády Šumavy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jindřich Prach
Bez trestu odešla od klatovského okresního soudu třicetiletá ekologická aktivistka Slavka Málková. Žalobce ji vinil z útoku na policistku při letní blokádě kácení smrků napadených kůrovcem v šumavském národním parku nedaleko Modravy. Podle spisu aktivistka policistku kopla do hlavy. Soudkyně ji uznala vinnou, žádný trest jí ale nevyměřila, napsal včera server iDnes. Rozsudek není pravomocný.
 

"Nedomnívám se, že ji chtěla úmyslně zranit. Mohla ale předpokládat, že k tomu může dojít. Před soudem vyjádřila lítost, policistce se omluvila. Samotné projednání případu před soudem je podle mého názoru dostatečným trestem," uvedla podle serveru soudkyně.

Incident se odehrál 1. srpna v lese u Ptačího potoka, kde aktivisté vbíhali do prostoru ohraničeného pro těžbu a snažili se tak bránit kácení stromů napadených kůrovcem. Na místě zasahovala policie, která aktivisty vyváděla z lesa. Podle jednoho ze svědků, zasahujícího policisty, byla aktivistka daný den za páskou opakovaně. Nechtěla odejít, i když ji policie upozornila, že jedná protiprávně. Policisté se proto rozhodli, že ji vynesou z prostoru.

„Já jsem se k ní sklonila a ona mě kopla do pravé strany obličeje. Bolelo to a oteklo mi to,“ citoval zraněnou policistku server Deník.cz. Podle svědčících policistů prý Málková ještě několikrát kopla policistku do stehen.

Málková si ale prý kopání neuvědomuje. "Když mi řekli, že jsem spáchala přestupek, ohradila jsem se. Policistka tvrdila, že jsem ji kopla. Já ale vůbec nic necítila, byla jsem z toho překvapená. Říkala jsem, že to není pravda. Položili mě do porostu, nasadili mi pouta a odvedli k autu," cituje server aktivistku.

Podle Deníku byli u soudu ještě další dva svědci, ani jeden z nich kopnutí neviděl, ale jeden z nich uvedl, že slyšel, jak policistka zakřičela, že ji Málková kopla.

Podle iDNES.cz si státní zástupkyně i obžalovaná nechaly lhůtu pro odvolání. Obhájce Málkové, Vítězslav Dohnal, je stále přesvědčen, že Málková je nevinná.

Před měsícem Krajský soud v Plzni rozhodl, že rozpuštění blokády v šumavském národním parku ze strany Policie ČR bylo protiprávní. Policie ČR po obdržení rosudku oznámila, že kvůli tomu podává stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist