https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumavsky-park-planuje-navstevnicke-centrum-s-losy-a-mozna-zubry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumavský park plánuje návštěvnické centrum s losy a možná zubry

31.5.2016 12:44 | SRNÍ (ČTK)
Velcí býložravci, tedy loa i zubr, na Šumavu patří
Velcí býložravci, tedy loa i zubr, na Šumavu patří
Obrovský zájem o velká návštěvnická centra se zvířaty, hlavně o jeleny na Kvildě a vlky v Srní, podpořil Správu Národního parku Šumava v přípravě posledního střediska, tedy výběhu pro losy a možná i zubry. Vznikl by pod Stožcem směrem k Nové Peci, řekl ČTK náměstek ředitele národního parku Miloš Juha.
 

"Jsou tři favorité a jeden z nich je los. V tuto dobu se nám otevírá možnost dobré dotace," uvedl Juha. Podle něj by centrum opět vzniklo jen s málem státních peněz. Čtyřhektarové vlčí středisko v Srní, které stálo 72 milionů korun, pořídil park s 90procentní dotací EU. Náklady nového se budou odvíjet od náročnosti výběhu, kde se nesmí nic zničit a stavba vznikne za velmi přísných podmínek.

"Los evropský anebo zubr by mohli být někde okolo Stožce, abychom trochu víc zpropagovali jih Šumavy," uvedl mluvčí národního parku Jan Dvořák. Postavit další centrum by podle něj zřejmě nebyl takový problém, ale musí se finančně i personálně zajistit jeho provoz. Park má nyní naplněný stav 270 lidí. Kupříkladu Srní obsluhují čtyři lidé.

"Jestli teď něco připadá v úvahu, tak los. To je nádherné a zajímavé zvíře a do české krajiny se dostává," řekl vedoucí centra Srní a bývalý ředitel parku Jiří Kec. Velcí býložravci, tedy i zubr, vždy na Šumavu patřili. "Losa máme, stavy se ale nezvyšují. Je potřeba udělat propagaci, aby vůbec lidi viděli, jak vypadá," uvedl. Desítky kusů přecházejí přes Šumavu, vyskytují se u Lipna a na Třeboňsku. V Bavorsku ho mají v Neuschönau a je to krásná podívaná, uvedl Kec.

"Osobně jsem tomu nakloněn. Završil by se velmi úspěšný zooprogram (největší ze všech národních parků v ČR)," uvedl v neděli v Srní ministr životního prostředí Richard Brabec. Podle něj už na podobný projekt v budoucnu nebudou evropské peníze. "Takže by se mi ještě líbilo to poslední (centrum) právě s losem, který tu má historii a občas sem zajde a je to majestátní zvíře, které normálně nevidíte," řekl. Podle Brabce jsou centra "super využité peníze" oproti rozhlednám v místech, kde není nic vidět. "Obrovským přínosem jsou pro děti. Vidět rysa a vlka, tato extrémně plachá zvířata, je pořád fascinující," podotkl.

Na Kvildě je od loňského srpna osmihektarové centrum za 62 milionů korun s deseti jeleny. Od října je centrum v Srní, kde je 11 vlků včetně pěti čerstvě narozených mláďat. Díky tomu, že centra navštěvují desetitisíce lidí, mají finanční efekt i pro okolní obce. Správa národního parku nyní pracuje na rozšíření parkovišť, která jsou jako jediná placená. "Dále máme soví voliéry na Borových Ladech, otevřené od května do konce září, kam ročně přijde kolem 70.000 lidí," uvedl Dvořák. Do zooprogramu patří ještě pstruhová líheň, tři jelení obory a záchranná stanice v Klášterci.

Na Kvildě u jelenů podle Juhy přibude do dvou měsíců půlhektarový výběh pro rysa. Bude úplně na druhé straně areálu s vyhlídkou i pro invalidy. "Tříletého rysa Davida máme. Jako malé divoké kotě byl velmi těžce zraněn autem, a poté byl asi pětkrát reoperován, ale dnes vůbec nepoznáte, že mu něco bylo. Chceme tam mít pár," dodal.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist