https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temer-100-milionu-daji-vojenske-lesy-na-obnovu-a-vystavbu-rybnicku-nadrzi-a-tunek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téměř 100 milionů dají vojenské lesy na obnovu a výstavbu rybníčků, nádrží a tůněk

1.4.2016 15:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Celkem by za ně mělo být obnoveny či nově postaveny tři desítky nových rybníků a vodních nádrží.
Celkem by za ně mělo být obnoveny či nově postaveny tři desítky nových rybníků a vodních nádrží.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | VLS
Vojenské lesy a statky ČR (VLS) plánují investovat téměř sto milionů korun do výstavby a obnovy malých vodních děl v lesních lokalitách, které tento státní podnik spravuje. V drtivé většině půjde o rybníčky a vodní nádrže, které mají zvýšit biodiverzitu lokalit, schopnost zadržovat vodu v krajině a v neposlední řadě budou mít také krajinotvornou funkci. V lońském roce již bylo v rámci nového programu „Živá voda VLS“ investováno 24 milionů korun, vetší část investice je plánována na letošek a následující období. Celkem by za ně mělo být obnoveny či nově postaveny tři desítky nových rybníků a vodních nádrží, informuje Jan Sotona, tiskový mluvčí VLS.
 

Drtivá většina investic z programu „Živá voda VLS“ půjde do malých vodních děl s rozlohou menší než 2 hektary. „Nejde o investici do primárně hospodářských vodních ploch, v drtivé většině nepočítáme s využitím pro chovné účely. Hlavním cílem je zvýšit rozmanitost života v přírodě v námi spravovaných lokalitách a jejich schopnost zadržovat vodu v krajině,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

Hlavní část investic bude mířit do dvou moravských lokalit ve správě VLS – na Libavou na Olomoucku a do vojenského újezdu Březina na Vyškovsku. „Jde o lesní celky, které jsou dlouhodobě postiženy suchem, které především v loňském extrémním roce mělo za důsledek kalamitní stav,“ vysvětlil ředitel VLS.

Největší investice přitom půjde do vyškovského vojenského újezdu Březina. Ten se rozkládá na území Drahanské vrchoviny, ležící ve srážkovém stínu Českomoravské vrchoviny, která zadržuje většinu srážek přinášených západními větry. Území je proto chudé na povrchové vodní zdroje i na zásoby podzemních vod. Celková investice do výstavby a obnovy vodních děl je zde plánována na 40 milionů korun.

V některých lokalitách jde o budování zcela nových vodních děl, jinde o obnovu rybníčků, které kdysi byly součástí české a moravské krajiny, ale zanikly před desítkami let. To je třeba případ šumavské divize VLS, která na Českokrumlovsku v lokalitě vojenského újezdu Boletice a jeho okolí obnovuje řadu rybníků, které byly součástí zaniklých pohraničních obcí.

Lesní tůňka v Plumlově.
Lesní tůňka v Plumlově.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | VLS

„Říká se, že rybníky jsou oči krajiny a naši předkové věděli, proč je budovali. Program Živá voda VLS na Boleticku tak nebude jen návratem k původnímu rázu krajiny, drobné vodní plochy budou podporovat vodohospodářské a vodoochranné funkce šumavských lesů,“ vysvětlil ředitel šumavské divize VLS Petr Král.

Vedle stamilionové investice do rybníků a vodních nádrží, z nichž se každá stavba pohybuje v řádech milionů korun, jsou u VLS naplánovány desítky dalších drobných staveb v řádech tisíců korun. Jde o lesní tůně či obnovu lesních studánek. „Dosud jsme obnovili 35 lesních studánek, budujeme tůně sloužící jako napajedla pro lesní zvěř i jako životní prostor pro obojživelníky. Jde o drobné investice, které však mají pro optimalizaci vodního režimu a druhovou rozmanitost přírody na Drahanské vrchovině nezastupitelný význam,“ vysvětluje ředitel divize VLS v Plumlově Jaroslav Melichar.

Vojenské lesy a statky ČR spravují přes 140 tisíc hektarů pozemků, z nichž většinu tvoří unikátní lesní lokality, které patří k nejzachovalejším v celé Evropě. Jedná se převážně o území sloužící k výcviku armády nebo bývalé vojenské újezdy, které byly dlouhodobě uchráněny intenzivních civilizačních vlivů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist