https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-times-pytlaci-v-africe-se-zameruji-na-hrochy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pytláci v Africe se zaměřují na hrochy, jejich zuby slouží jako náhražka slonoviny

15.10.2017 23:05 | JOHANNESBURG (ČTK)
Hroší zuby jsou v Hongkongu značně ceněné. Ilustrační foto.
Hroší zuby jsou v Hongkongu značně ceněné. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hrochům hrozí, že se stanou dalším africkým živočišným druhem na pokraji vyhubení, protože se pytláci zaměřují na jejich zuby coby náhražku za slonovinu. Obchod s hrošími zuby je legální a regulovaný, akademici z katedry biologie Hongkongské univerzity ale zjistili podstatný rozdíl mezi oficiálními africkými údaji o vývozu a údaji o asijském dovozu. To je dovedlo k závěru, že dochází k nelegálnímu pytlačení hrochů.
 

Hroší zuby jsou v Hongkongu značně ceněné. Tato enkláva pod čínskou správou nakupuje 90 procent hroších zubů vyvážených z Afriky, protože jsou trvanlivé, levnější než slonovina a snadno se z nich vyřezávají dekorativní předměty a další tretky, poznamenává zpravodajský server The Times.

Hroši jsou na seznamu ohrožených druhů. V subsaharské Africe jich žije odhadem 113.000 až 150.000. V Kongu už byla kdysi početná hroší populace vyhubena kvůli poptávce po jejich zubech a mase. A pod značným tlakem jsou také populace hrochů v Tanzanii a Ugandě, odkud pocházejí tři čtvrtiny vyvážených hroších produktů.

Poptávka po hroších zubech prudce stoupla, když byl v roce 1989 vyhlášen zákaz mezinárodního obchodu se slonovinou. Úměrně tomu, jak sílí snahy na ochranu slonů před pytláctvím a zostřují se opatření proti obchodu se slonovinou, se mnozí obávají, že se méně chránění hroši stanou novou obětí neustálé poprávky po africkém "bílém zlatě".

Hroši patří mezi nejnebezpečnější zvířata v Africe, kde ročně zabijí zhruba 3000 lidí. Jsou krajně agresivní a teritoriální, mají ostré zuby a průměrně váží 1,4 tuny. Vzhledem k rostoucímu počtu lidí a sílící konkurenci v boji o skrovné zdroje se hroši čím dál tím častěji dostávají do kontaktu s lidmi.

Vědci, kteří svá zjištění zveřejnili v časopise African Journal of Ecology, přišli na to, že deklarované množství hroších zubů dovezených do Hongkongu se "podstatně liší" od množství uvedeného v oficiálním vývozu z Tanzanie a Ugandy.

Zjištěný rozdíl činil zhruba 14 tun, což odpovídá asi 2700 zabitým hrochům, tedy dvěma procentům světové populace. Autoři studie Alexandra Anderssonová a Luke Gibson vyzvali Hongkong, aby pečlivěji kontroloval dovozní povolení.

"Tento obrovský rozdíl v obchodních údajích podkopává opatření zavedená na regulaci obchodu s hrošími zuby a ohrožuje přežití hroší populace v Africe," uvedli autoři.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist