https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trump-pripustil-navrat-usa-k-parizske-klimaticke-dohode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trump připustil návrat USA k pařížské klimatické dohodě

29.1.2018 07:30 (ČTK)
V rozhovoru s bristkou televizí ITV americký prezident Donald Trump poznamenal, že si oblíbil zarytého zastánce dohody, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.
V rozhovoru s bristkou televizí ITV americký prezident Donald Trump poznamenal, že si oblíbil zarytého zastánce dohody, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.
Spojené státy by se mohly vrátit k pařížské dohodě o klimatu, pokud by pro ně stanovila výhodnější podmínky. V rozhovoru s bristkou televizí ITV to řekl americký prezident Donald Trump s dovětkem, že si oblíbil zarytého zastánce dohody, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Vyjádřil se i k chystané britské královské svatbě, na níž by podle spekulací médií mohl být místo Trumpa pozván jeho předchůdce Barack Obama. Princi Harrymu a jeho nastávající popřál hodně štěstí.
 

"Jestli bych se (k dohodě) vrátil? Ano, vrátil. Jak víte, mám rád Emmanuela (Macrona). Moc bych rád, aly musela by to být dohoda dobrá pro Spojené státy," prohlásil o klimatickém paktu, který USA opouštějí po jeho loňském rozhodnutí.

Trump, který zpochybňuje lidský vliv na oteplování planety, dodal, že klima se otepluje i ochlazuje. Dokreslil to konstatováním, že ledovce podle něho tají výrazně pomaleji, než se čekalo.

"Ledový příkrov měl roztát, už měl být pryč, ale momentálně je rekordní," prohlásil bez doložení konkrétních faktů. Měření klimatologů však v posledních letech potvrzují souvislý ústup ledovců.

Trump se vyjádřil i na adresu chystané svatby prince Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou, která v amerických prezidentských volbách podporovala jeho sokyni Hillary Clintonovou. Princ a jeho snoubenka jsou podle Trumpa "krásný pár". "Nu, beztak doufám, že budou šťastni," odpověděl prezident na připomínku moderátora Pierse Morgana, že jej Markleová označila za politika, který rozděluje Američany.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist