https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-abertam-na-karlovarsku-zije-smecka-vlku-potvrdili-to-i-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Abertam na Karlovarsku žije smečka vlků, potvrdili to i odborníci

8.9.2016 15:17 | K. VARY (ČTK)
Podle odborníků jsou vlci pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata a jeleny, kteří způsobují značné škody zemědělcům i lesníkům
Podle odborníků jsou vlci pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata a jeleny, kteří způsobují značné škody zemědělcům i lesníkům
Foto | Fremlin / Flickr
V okolí Abertam na Karlovarsku se objevili vlci. Výskyt už potvrdili i odborníci. Kolik vlků se zde trvale vyskytuje, prokáže až další průzkum území, informovala ČTK Jana Rolková ze Správy CHKO Slavkovský les.
 

Ačkoli se nálezy stop nebo jednotlivá hlášení o výskytu vlků v Krušných horách objevily i v minulosti, šlo zřejmě jen o migrující jedince. Letos ale výskyt potvrdila i opakovaná napadení ovcí v oblasti, řekl starosta Abertam Zdeněk Lakatoš (HNHRM). "Jednu ovci roztrhali, další byly potrhané. Matka zřejmě učila mladé vlky lovit. Odborníci pak usoudili, že nejde o jednoho vlka, ale smečku vlků," uvedl.

Na rozdíl od hospodářských zvířat lidem podle starosty nebezpečí od vlků nehrozí. "Zvěře je tolik, že potravinový řetězec mají pestrý, a nemají tak zálusk na lidi," řekl Lakatoš.

Podle odborníků jsou vlci pro krajinu důležití. "Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata a jeleny, kteří způsobují značné škody zemědělcům i lesníkům. Velké šelmy si ke své obživě přednostně vybírají slabé a nemocné kusy, a zvyšují tak kondici populace volně žijících jelenů, srnčí, muflonů i divokých prasat," uvedl Vít Tejrovský z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Slavkovský les.

Škody na pasoucích se hospodářských zvířatech podle ochranářů vyplývají z jejich nedostatečné ochrany. "Chovatelům doporučujeme, aby svá hospodářská zvířata hlavně na noc řádně zabezpečili, tedy umístili je například do pevného objektu nebo do vyšší, případně dvojité ohrady v blízkosti domu. Klasickou a osvědčenou ochranou hospodářských zvířat na pastvině je trvalá přítomnost velkého pasteveckého psa u stáda," doplnil Miloš Holub z regionálního pracoviště Správy CHKO Slavkovský les.

Karlovarsko není jediným místem v České republice, kde jsou vlci. Nejméně dvě vlčata se letos na jaře narodila vlkům na Broumovsku, prokázaly záběry z fotopastí. V Broumovském výběžku se tak nyní prokazatelně pohybují minimálně čtyři vlci. Předloni na jaře zase výskyt vlků prokázaly fotopasti na Českolipsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist