https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-beskydech-se-chysta-extremni-zavod-na-lysou-horu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Beskydech se chystá extrémní závod na Lysou horu

19.1.2016 13:27 | OSTRAVA (ČTK)
Závod je otevřeným zimním mistrovstvím České republiky v horském maratonu jednotlivců a vypsán byl také jako extrémní horská štafeta dvojic
Závod je otevřeným zimním mistrovstvím České republiky v horském maratonu jednotlivců a vypsán byl také jako extrémní horská štafeta dvojic
V Beskydech v sobotu odstartuje extrémní závod na Lysou horu, který podle organizátorů patří k nejnáročnějším zimním závodům v České republice i střední Evropě. Cílem je absolvovat za 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší beskydský vrchol, který je 1323 metrů nad mořem.
 

Pořadatelé letos pro zvýšení bezpečnosti závodníků zavedli několik novinek. "V prvé řadě stanovili, že závodu se mohou účastnit pouze osoby od 18 let, a to s ohledem na to, že mladší závodníci ještě nejsou schopni adekvátně vyhodnotit možná rizika a mají také větší sklony k přeceňování vlastních sil," uvedla za organizátory akce Jana Matějíková.

Novinky se týkají také povinné výbavy. Kvůli bezpečnému pohybu závodníků na zledovatělé trati jsou povinné řetízkové nesmeky, případně tretry s hroty nebo mačky s atestem. Další novinkou je povinnost, aby každý závodník, který bude na trati, měl u sebe jeden suchý svršek oblečení, a to pro případ, že kdekoliv na trase bude potřebovat pomoc jiný závodník.

"Rozestupy mezi závodníky jsou minimální, takže v případě potřeby se během jedné minuty podaří získat deset až 20 svršků suchého oblečení," řekl ředitel závodu Libor Uher. Závodník tak do příjezdu pomoci neprochladne.

Závod je otevřeným zimním mistrovstvím České republiky v horském maratonu jednotlivců a vypsán byl také jako extrémní horská štafeta dvojic. Závodníci na trať vyrazí v 11:00 z Ostravice na Frýdecko-Místecku. "Okruh je dlouhý 12 kilometrů s převýšením 800 výškových metrů. Závod je určen nejen pro špičkové sportovce a extrémisty, ale hlavně pro širokou turistickou veřejnost a sportovně aktivní obyvatele z celé České republiky a střední Evropy," uvedla Matějíková.

Podle ní je o závod každým rokem větší zájem a registrace do letošního pátého ročníku závodu byla obsazena během 20 minut. "Přihlásilo se do něj 1033 závodníků, což je o 63 více než loni. Závodu se také ve stále vyšší míře účastní ženy. Loni se jich přihlásilo 178, letos by se jich mělo na start postavit 235, což je o 57 více," podotkla Matějíková. Nejstaršímu registrovanému závodníkovi je 69 let, nejstarší ženě pak 61.

Loňským mistrem ČR v extrémním závodu se stal Václav Utinek s 13 okruhy, které absolvoval za 21 hodin a 55 minut.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist