https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cine-se-rozjela-velka-kampan-za-zachranu-slonu-a-nosorozcu-pomahaji-i-ti-cesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně se rozjela velká kampaň za záchranu slonů a nosorožců. Pomáhají i ti "čeští"

18.4.2013 01:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jao Ming se samicí severního bílého nosorožce Nájin v keňské rezervaci Ol Pejeta
Jao Ming se samicí severního bílého nosorožce Nájin v keňské rezervaci Ol Pejeta
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kristian Schmidt / WildAid
Nejslavnější čínský sportovec, basketbalista Jao Ming, se rozhodl přesvědčit svoje spoluobčany, aby přestali kupovat slonovinu a nosorožčí rohovinu. Nelegální obchod s těmito surovinami totiž vede k masovému vyvražďování slonů a nosorožců. Jao Ming v úterý v Pekingu společně s ochranářskými organizacemi odstartoval kampaň, jejíž součástí je uvedení v Africe natočeného filmu The End of the Wild. Jao Ming v něm vystupuje jako hlavní postava a objevují se v něm i záběry se severními bílými nosorožci, které do Keni v roce 2009 převezla Zoo Dvůr Králové.
 

"Nikdo, kdo viděl, co se v Africe děje, by si nekoupil slonovinu nebo nosorožčí roh," řekl Jao Ming. Slonů jsou v současnosti v Africe kvůli slonovině zabíjeny desetitisíce ročně. Pytlačení obrovsky narostlo přibližně od roku 2009 a začíná dosahovat míry, která v Africe panovala před rokem 1989 - tedy před tím, než byl mezinárodní obchod se slonovinou zakázán. Rovněž zabíjení nosorožců dosahuje obrovských rozměrů, jen za loňský rok jich bylo v Africe upytlačeno minimálně 745 a v současnosti je nosorožec zabit každých 11 hodin. Stejně jako v případě slonů jde o nejvyšší čísla za více než dvě desítky let.

Velká část zvířat přitom před smrtí trpí, protože jim pytláci rohy vyřezávají zaživa. Nezřídka rovněž zabíjejí rodiče před zraky jejich mláďat.

Zatímco některé země v čele s Jihoafrickou republikou navrhují částečnou legalizaci obchodu s rohovinou a slonovinou, jiné země, například Keňa, a rovněž spousta ochranářských organizací zdůrazňují, že účinným řešením může být jen snížení poptávky v cílových zemích. V současnosti je za největší trh se slonovinou pokládána Čína, po nosorožčí rohovině je zase největší poptávka ve Vietnamu.

Jao Ming pózuje mezi dvěma severními bílými nosorožci v keňské rezervaci Ol Pejeta
Jao Ming pózuje mezi dvěma severními bílými nosorožci v keňské rezervaci Ol Pejeta
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kristian Schmidt / WildAid

Podle průzkumu čínské organizace HorizonKey mezi obyvateli čínských velkoměst si celá třetina respondentů myslí, že slonovina pochází ze slonů, kteří zemřeli přirozenou smrtí a že víc než polovina z nich se domnívá, že pytlačení není jinak moc rozšířené. Jen třetina věří tomu, že by sloni mohli být kvůli svým klům zabíjeni. Podobně v případě nosorožců dvě třetiny respondentů netušily, že nosorožčí rohy pocházejí z upytlačených nosorožců a skoro polovina jich věřila, že rohovina je legálně k dostání v oficiálních obchodech.

Jao Ming je v Číně obrovsky populární od doby, kdy v NBA patřil mezi nejlepší basketbalisty světa. Kariéru před několika lety ukončil a loni se na dva týdny vydal do Keni a Jihoafrické republiky, aby viděl situaci přímo na místě. Zastavil se i v rezervaci Ol Pejeta u čtyř severních bílých nosorožců, kteří tam byli převezeni ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem.

Jao Ming svoje jméno propůjčil kampani, jejíž heslo by se dalo přeložit jako "S koncem nakupování může skončit i zabíjení" ("When the buying stops, the killing can too"). "Věřím, že až lidé v Číně uvidí, co se v Africe děje, přestanou tyto výrobky kupovat,” uvedl Jao Ming. ”Pytlačení přináší nejistotu a ztrátu výdělků z turistického průmyslu. Tím ohrožuje živobytí, vzdělávání a rozvoj některých oblastí v Africe," dodal.

Výrobky ze slonoviny jsou v Číně oblíbené jako okrasné předměty. V případě rohoviny pak mnoho Číňanů věří, že má lečivé účinky, ačkoli roh se skládá z keratinu, tedy ze stejné látky jako třeba lidské vlasy a nehty.

Jao Mingovi se už v minulosti podařilo čínskou veřejnost ovlivnit v kampani proti konzumaci žraločích ploutví, kterou výrazně podpořila i čínská média. Podle organizace WildAid se v roce 2012 snížila spotřeba žraločích ploutví o 50 až 70 procent oproti předchozímu období.


reklama

 
Další informace |
Trailer k filmu je možné shlédnout na následujícím odkazu "The End of The Wild" Trailer.
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist