https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cine-umiraji-miliony-psu-a-kocek-kvuli-kozesine-zmenit-to-chce-organizace-animal-euality
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně umírají miliony psů a koček kvůli kožešině. Změnit to chce organizace Animal Euality

20.1.2016 01:00 | ŘÍM (ČTK)
"Je důležité zdůraznit, jak rychle roste počet aktivistů a osob čínské národnosti, které protestují proti těmto krutostem," uvedl pro L´Espresso výkonný ředitel Animal Euality Italia Matteo Cupi. Pouze čínští občané mohou podat trestní oznámení nebo civilní žalobu. Jejich podpora je zásadní
"Je důležité zdůraznit, jak rychle roste počet aktivistů a osob čínské národnosti, které protestují proti těmto krutostem," uvedl pro L´Espresso výkonný ředitel Animal Euality Italia Matteo Cupi. Pouze čínští občané mohou podat trestní oznámení nebo civilní žalobu. Jejich podpora je zásadní
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zástupci mezinárodní organizace na obranu zvířat Animal Equality spolu s místními aktivisty pronikli na několik týdnů do některých velkých čínských chovných stanic, kde se zabíjejí psi a kočky pro kůži a kožešinu. Z té potom další části řetězce vyrábějí kabelky, oblečení, hračky, kožichy či koberce, které končí i na italském trhu. Píše o tom italský týdeník L´Espresso.
 

Jde o další vyšetřování obchodu s kožešinou psů a koček v Číně, do něhož se pustila organizace Animal Equality, která má tisíce členů a jeden a půl milionu sympatizantů.

Každoročně je v této supervelmoci zabito na čtyři miliony koček a deset milionů psů, kteří byli často ukradeni legitimním majitelům. V Číně na rozdíl od Evropy není obchod s kožešinou psů a koček nelegální. Naštěstí se postoje veřejnosti k tomuto problému už začínají měnit. Je to také zásluhou operace Animal Equality z roku 2013, která vedla k uzavření 33 "specializovaných" firem a jedněch psích jatek. Přední čínská média tenkrát přinesla šokující záběry a začala vznášet otázku legitimity takového barbarství.

Poprvé také zasáhla čínská policie. "Dokud čínská vláda tento obchod nezakáže a neuzavře tržiště, restaurace a jatka, bude moci jen tlačit na dodržování současných zákonů o daních a biologické bezpečnosti," psal čínský tisk. To se stalo před třemi lety a může se to stát i dnes.

Díky spolupráci místních odvážných aktivistů se týmu Animal Equality podařilo proniknout do utajených podniků v Ťi-ningu a Fo-šanu a přímo tu kamerami zachytili každodenní masakr, který zažívají zvířata zabíjená pro kožešinu a nějaký ten jen.

Na záznamech je vidět psy s velkýma očima, z nichž kanou slzy beznaděje. Snad proto, že tuší masakr, který je zakrátko čeká. Sotva sem byli dopraveni v klecích, jsou jeden po druhém zabíjeni ranou do hlavy a podříznutím hrdla. Je vidět krev tekoucí jako v hororovém filmu. Po kratší či delší agonii nastává rituální a primitivní stahování.

Pak jsou psí kožešiny připravené k prodeji ve velkém. Končí v čínských obchodech a obchodních centrech, které jsou posledním článkem příšerného obchodu. Původ kožešin je obtížné vysledovat: bylo by k tomu třeba drahých testů DNA. Stačí prostá falešná etiketa a tím se obejde i celnice. Psí kožešiny klidně opouštějí Čínu a jejich dovoz na Západ není zakázaný.

Akce Animal Equality je součástí globální kampaně, kterou dosud podpořilo na 60 000 lidí. Jejím cílem je zakázat obchod s masem a kožešinou psů a koček v Číně a přirozeně také v ostatním světě.

"Je důležité zdůraznit, jak rychle roste počet aktivistů a osob čínské národnosti, které protestují proti těmto krutostem," uvedl pro L´Espresso výkonný ředitel Animal Euality Italia Matteo Cupi. Pouze čínští občané mohou podat trestní oznámení nebo civilní žalobu. Jejich podpora je zásadní. "V Číně neexistují zákony na ochranu zvířat. Zásadní roli tu však může sehrát mezinárodní tlak na čínskou vládu, aby s těmito krutostmi skoncovala," zdůraznil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist