https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hondurasu-spalili-stovky-zralocich-ploutvi-z-nelegalniho-lovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Hondurasu spálili stovky žraločích ploutví z nelegálního lovu

9.6.2012 02:00 | PÍSEK (Ecomonitor)
K prvnímu výročí založení trvalé oceanické rezervace pro žraloky při pobřeží Hondurasu připravil prezident Porfirio Lobo Sosa státním úředníkům nezvyklou podívanou. Sezval je totiž na pálení žraločích ploutví, které pocházejí z nelegálního lovu. Podle magazínu PEW tím dal prezident jasně najevo svůj postoj k ochraně žraloků ve výsostných honduraských vodách.
 

Pálení konfiskovaných ploutví se odehrávalo na velkém přístavním tržišti, kde ještě donedávna byly žraločí ploutve běžně k dostání. Při ceně zadrženého zboží přibližně 700 dolarů za kilogram se jednalo o jedno z nejdražších opékání v Hondurasu. Hlavním motivem bylo ale znovu veřejně potvrdit snahu o udržení ochranného statusu velké mořské rezervace pro žraloky. Ta byla vyhlášena 24. 6. 2011 a má plochu 240 000 kilometrů čtverečních.

„Za hranicí rezervace nejsou skoro žádná omezení lovu žraloků, ale v Hondurasu se žraloci lovit nebudou,“ prohlásil prezident Lobo. „Tyto zvířata hrají důležitou roli při udržování zdravých a čistých pobřeží, pozitivně ovlivňují další rybí populace, a přivádějí k nám turisty a potápěče, kteří je chtějí vidět. Živý žralok má pro nás mnohem větší cenu než mrtvý.“

Žraločí ploutve byly zabaveny honduraskou pobřežní stráží letos v květnu. Jednalo se přitom o společnou akcí dalších pěti zemí: Palau, Marshallovi ostrovy, Tokelau, Bahamy a Maledivy, které se rozhodly propojit vlastní oceanické rezervace do území o rozloze 4,6 milionů km2, a potlačit tak zvýšený tlak japonských a taiwanských rybářských lodí, které nerespektovaly ochranný status žraloků.


reklama

 
Další informace |
Podle článku Honduran authorities burn cinfiscated shark fins, zveřejněného na serveru pewenvironment 31. 5. 2012.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist