https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lesich-u-sternberka-kvuli-kurovci-prudce-vzrostla-tezba-dreva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lesích u Šternberka kvůli kůrovci prudce vzrostla těžba dřeva

11.10.2016 09:28 | ŠTERNBERK (ČTK)
Těžba dřeva v lesích u Šternberka na Olomoucku letos kvůli kůrovcové kalamitě výrazně vzrostla. Dřevorubci v lesnatých kopcích nad Šternberkem poslali k zemi už dvojnásobné množství smrků, než s kterým počítal celoroční plán. Na holinách budou později místo smrků vysazeny jiné dřeviny, jež kůrovci odolají. Těžba roste v celém Olomouckém kraji a správci lesů se potýkají s problémy při prodeji dřeva, na trhu je ho nadbytek a cena klesá.
 

Správce šternberských lesů Oldřich Hlavatý ČTK řekl, že zatímco plán počítá v lesích města s roční těžbou 2600 metrů krychlových dřeva, tak loni dřevorubci nakonec pokáceli stromy o objemu 4570 metrů krychlových. Letos do konce srpna bylo kvůli kůrovci v lesích nad Šternberkem odtěženo 5600 kubíků dřeva. Do konce letošního roku by pak mělo být v městských lesích pokáceno ještě zhruba 1000 metrů krychlových dřeva.

Podle vedoucího odboru životního prostředí šternberské radnice Antonína Kostrůnka se situace znovu zhoršila v posledních dvou měsících. "Schnutí se nám opět rozjelo ve velkém. Bojujeme jako všichni ostatní vlastníci lesů v Nízkém Jeseníku. Dva roky se nám účelně dařilo brzdit takzvanou kůrovcovou kalamitu, v letošním roce to však vygradovalo. Toto nepamatujeme," uvedl Kostrůnek. Na vzniklé holiny budou vysázeny jiné druhy stromů. "Vracíme původní druhy dřevin. Níže dub, výše buk, různé kombinace, jedle, meliorační a zpevňující dřeviny. Smrk v některých lokalitách nevysazujeme vůbec. Biodiverzita prostředí se tím jednoznačně zlepšuje. To však oceníme až za 30 let. Současný pohled na prázdná místa je místy šokující," řekl.

Už loni v Olomouckém kraji vzrostla těžba dřeva kvůli kůrovcové kalamitě meziročně o třetinu na více než dva miliony metrů krychlových. Olomoucký kraj ve srovnání s ostatními regiony vykázal nejvyšší nahodilou těžbu, která zahrnuje odstraňování polomů a likvidaci stromů napadených škůdci.

Kůrovcová kalamita postihla hlavně rozlehlé lesy ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá a okolí. Zasaženy jsou i lesy na severu Olomoucka. Správci proto výrazně zvýšili těžbu dřeva, aby zabránili šíření kůrovce, který se v posledních letech přemnožil kvůli nebývale suchému počasí.

Podle předsedy představenstva Lesů města Olomouce Petra Navrátila se nahodilá těžba loni kvůli kůrovci zvýšila už třetím rokem. Výše nahodilých těžeb byla ve srovnání s plánem dvojnásobná. Těžba kůrovcového dřeva má nepříznivý dopad na hospodaření v lesích. "Bohužel zvýšené množství vytěženého dříví a jeho přetlak na trhu přináší problém s jeho prodejem, protože pily nejsou schopny na zvýšené množství nabízeného dříví zareagovat," upozornil Navrátil, podle kterého je kvalita dřeva horší a výkupní cena nižší. Správci lesů navíc budou muset v příštích letech zvýšit investice do zalesnění oblastí zasažených kůrovcem a polomy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist