https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-palavskych-vrsich-letos-zimuji-tri-vzacni-zednicci-skalni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pálavských vrších letos zimují tři vzácní zedníčci skalní

30.12.2015 11:42 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Zedníček skalní patří k nejvzácnějším ptákům v Česku. Drobný pěvec žije ve vysokohorských oblastech Alp, Himálaje a na Slovensku v Tatrách. V Česku nehnízdí, ale pouze ojediněle zimuje.
Zedníček skalní patří k nejvzácnějším ptákům v Česku. Drobný pěvec žije ve vysokohorských oblastech Alp, Himálaje a na Slovensku v Tatrách. V Česku nehnízdí, ale pouze ojediněle zimuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Boháč / Moravský ornitologický spolek
V Pálavských vrších na jihu Moravy letos zimují nejméně tři vzácní zedníčci skalní. Spočítali je pozorovatelé z Moravského ornitologického spolku. Jde o nejvyšší počet zedníčků zaznamenaných na jedné lokalitě. Další zedníček zimuje v západních Čechách, oznámil novinářům Jiří Šafránek ze spolku.
 

Zedníček skalní je jedním z nejvzácnějších ptáků České republiky. Jde o drobného pěvce, který žije ve vysokohorských oblastech Alp, Himálaje a na Slovensku v Tatrách. U nás nehnízdí, ale pouze velmi vzácně a ojediněle zimuje. Jeho zimovištěm jsou např. vápencové skalní stěny v Pálavských vrších.

Zedníček skalní je velikosti vrabce, ale na rozdíl od něj má dlouhý šavlovitě zahnutý zobák. Má šedočerné zbarvení zad a vrchní části hlavy. Ocas má černý s bílým páskem na konci. Křídla černá s bílými skvrnami a s výrazným červeným polem. Pestré zbarvení křídel je vidět pouze v letu a při hledání potravy na skalních stěnách.

Potravou mu je hmyz ukrytý ve skalních štěrbinách a především pavouci. Svým tenkým a dlouhým zobákem je obratně vytahuje, jako pinzetou. Přitom stále kmitá křídly a to, i když sedí na jednom místě. Připomíná tím motýla, který otvírá a zavírá černo bílo červená křídla. Číňané mu proto říkají skalní květ.

Zedníčci se u nás objevují od října na několika lokalitách. Nejčastěji v Pálavských vrších, občas v Moravském krasu a v posledních letech i na cihlových stěnách jedné továrny v západních Čechách. Velmi vzácně byli pozorováni i na stěnách některých hradů a zámků a v Maďarsku se objevují i na panelových domech.

V letošní zimě se rozhodli ornitologové a pozorovatelé ptáků spočítat, kolik zedníčků zimuje na skalách v Pálavských vrších. Jejich snaha byla korunována úspěchem. Podařilo se jim prokázat přítomnost tří zedníčků skalních, což je rekordní počet, který nebyl dodnes na jedné lokalitě zjištěn. Jeden zedníček letos zimuje i v západních Čechách a tak v celé České republice zimují asi jen čtyři zedníčci skalní.

Pokud jste někde v lomu, na hradě nebo na zámku viděli ptáka, který pravidelně otvíral černo bíle červená křídla, tak dejte vědět ornitologům. Možná jste objevili neznámé zimoviště jednoho z nejvzácnějších ptáků České republiky.

Jak vypadá zedníček se můžete podívat i na videokanále Moravského ornitologického spolku:


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist