https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-parizi-je-dalsi-navrh-zaverecne-klimaticke-dohody-spory-ale-trvaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Paříži je další návrh závěrečné klimatické dohody, spory ale trvají

10.12.2015 09:28 | PAŘÍŽ (ČTK)
Podle eurokomisaře Miguela Ariase Caňeteho návrh závěrečného dokumentu "není dostatečně odvážný a ambiciózní" a konferenci ještě čeká dlouhá cesta k dohodě
Podle eurokomisaře Miguela Ariase Caňeteho návrh závěrečného dokumentu "není dostatečně odvážný a ambiciózní" a konferenci ještě čeká dlouhá cesta k dohodě
Dva dny před předpokládaným závěrem pařížské konference OSN o klimatických změnách diplomaté představili nový návrh závěrečné dohody, který má jen 29 stran. Některé klíčové spory ale stále nebyly vyřešeny. Mnohé země, včetně EU a Spojených států, ale daly najevo, že nynější kompromis je málo a trvá odhodlání prosadit co nejambicióznější podobu budoucí Pařížské dohody.
 

"Odstranili jsme tři čtvrtiny závorek," řekl ve středu odpoledne delegátům konference francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, když jim nový návrh předával. Vyjednávači text výrazně zhustili, předcházející pracovní verze závěrečného dokumentu měla 48 stran.

Americký ministr zahraničí John Kerry vyzval účastníky konference, aby se snažili dodržet původně stanovený termín k dohodě, tedy pátek. Diplomaté a další účastníci jednání už ale předpokládají, že konference potrvá přinejmenším do soboty. Naopak Fabius, který konferenci předsedá, stále věří, že dohoda bude uzavřena v pátek odpoledne.

"Nepřijmeme žádnou minimalistickou verzi dohody," upozornil na večerní tiskové konferenci ministr zahraničí Marshallových ostrovů Tony de Brum. Právě tichomořské ostrovy, které se obávají zvyšování hladin oceánů, patří mezi nejaktivnější zastánce vysokého nastavení cílů dohody.

Mnohé zásadní části nové verze dokumentu totiž stále obsahují vynechaná volná místa, různé varianty pojmů či hned několik zcela odlišných formulací, o jejichž přesném znění se dál vyjednává. Nyní je v dokumentu 47 částí ve variantách a stále 366 závorek s různými možnostmi pojmů.

Ve třech variantách je například stále znění hned druhého, klíčového článku textu, týkajícího se "smyslu dohody".

Podle první verze je cílem udržet stoupání teplot pod dvěma stupni Celsia. Druhá zmiňuje udržení teplot "výrazně pod dvěma stupni" s upozorněním, že pro některé části světa znamená oteplování nad 1,5 stupně výrazné riziko. Třetí - nejpřísnější - možnost předpokládá cíl pod 1,5 stupně Celsia.

Spolu s ministrem z Marshallových ostrovů na večerní tiskové konferenci vystoupil eurokomisař pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Caňete či německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová. Koalici, která chce prosadit co nejvyšší cíle dohody, tvoří nyní podle nich okolo stovky "velkých, malých, bohatých i chudých" zemí, také včetně Spojených států.

Podle eurokomisaře tak návrh závěrečného dokumentu "není dostatečně odvážný a ambiciózní" a konferenci ještě čeká dlouhá cesta k dohodě. Německá ministryně Hendricksová upozornila na požadavek jednou za pět let revidovat plnění slíbených klimatických cílů a také případně umožnit zemím zvýšit jejich závazky.

"Text se snaží odrážet vznikající kompromisy. Cílem je umožnit celkový přehled o tom, čeho se už dosáhlo, a soustředit se na politické otázky, které zbývá dořešit," vysvětlil v plénu Fabius. Připustil, že ještě zbývá hodně práce, ale věří, že konečná dohoda bude přijata podle plánu v pátek v 17:00 SEČ.

Jednou z nedořešených otázek dál zůstávají peníze, tedy způsob a míra příspěvků vyspělých zemí těm méně rozvinutým na pomoc se snižováním emisí a následky klimatických změn. Cílem je mít 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony Kč) ročně do roku 2020 na pomoc nejméně rozvinutým zemím.

Například americký ministr Kerry oznámil, že Spojené státy zdvojnásobí k roku 2020 na 860 milionů dolarů svou pomoc státům, které jsou klimatickými změnami nejvíce ohrožené. "Dnes nedokončujeme střechu. Dnes pokládáme základy, na kterých bude možné dál stavět," prohlásil Kerry na jednání, pořádaném na výstavišti v Le Bourget na okraji francouzské metropole. Závěrečná dohoda o snižování emisí skleníkových plynů má nahradit Kjótský protokol z roku 1997.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist