https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pobreznich-porosech-nekolika-jezer-na-jizni-morave-byl-objeven-novy-druh-pavouka-snovacka-moravska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pobřežních porostech několika jezer na jižní Moravě byl objeven nový druh pavouka, snovačka moravská

22.7.2016 08:04 | BRNO (ČTK)
Samice snovačky moravské
Samice snovačky moravské
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Milan Řezáč / Výzkumný ústav rostlinné výroby
Jméno snovačka moravská dostal nový druh pavouka popsaný Milanem Řezáčem z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni. Vyskytuje se vzácně na jižní Moravě, řekl Řezáč. Popis nového druhu, na kterém odborníci pracovali řadu let, brzy otiskne časopis Zootaxa. Pavouk se rovnou ocitl také na seznamu kriticky ohrožených druhů.
 

Snovačku moravskou se zatím podařilo najít pouze u Lednických rybníků a u mrtvého ramene v přírodní rezervaci Stibůrkovská jezera u Lanžhota na Břeclavsku. Ještě do poloviny 19. století tam byla slaniska a přirozená mělká jezera s brakickou, tedy slanější vodou.

Podobné biotopy, dříve charakteristické pro celou Panonskou oblast, dnes již prakticky neexistují. Snovačka moravská je patrně jejich reliktem, který přežil na březích nově zbudovaných rybníků. Nejbližší příbuzné má na slaniscích u Bajkalu ve střední Asii. Jinak v Česku žije 69 zástupců čeledi snovačkovitých.

Přečtěte si rozhovor s Milanem Řezáčem Popisování nových druhů pavouků je mravenčí práce

V pobřežních porosech několika jezer na jižní Moravě byl objeven nový druh pavouka, snovačka moravská. Na snímku prostřední rybník u Lednice
V pobřežních porosech několika jezer na jižní Moravě byl objeven nový druh pavouka, snovačka moravská. Na snímku prostřední rybník u Lednice
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Krejčí / Výzkumný ústav rostlinné výroby

Samci snovačky moravské se liší od všech ostatních pavouků v Česku kusadly opatřenými několika mohutnými zubovitými výrůstky, které samec používá během námluv či při kopulaci, uvedl Řezáč. Samice a mláďata si stavějí drobné lapací síťky na listech orobinců či ostřic rostoucích z vody na březích jezer.

Latinské jméno snovačky moravské zní Enoplognatha bryjai. Připomíná prvotního objevitele, molekulárního biologa a entuziastického znalce pavouků Vítězslava Bryju z Masarykovy univerzity v Brně.

Samec snovačky moravské
Samec snovačky moravské
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Řezáčovi se už v minulosti podařilo popsat dva nové pavouky žijící v Česku. Jde o stepníka moravského, jednoho z největších, nejpestřejších a zároveň nejjedovatějších pavouků ve střední Evropě, a šestiočku moravskou objevenou v Macoše.

Zkoumá také pavouky v zahraničí. V Izraeli objevil nový druh s brutálním a navíc velmi neobvyklým způsobem rozmnožování. Při oplodnění nevyužívá pohlavní orgány své družky. Spermie jí vpravuje svým pohlavním orgánem, který připomíná injekční jehlu, po vbodnutí přímo do tělní dutiny. Pavouk dostal jméno šestiočka sadistická.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist