https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-stromovce-dnes-soutezili-stromolezci-z-cele-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské Stromovce soutěžili stromolezci z celé Evropy

4.7.2016 07:21 | PRAHA (ČTK)
Stromolezení představuje dovednosti arboristů, odborníků pečujících o dřeviny, kteří pomocí speciálních lezeckých technik ošetřují stromy rostoucí mimo les
Stromolezení představuje dovednosti arboristů, odborníků pečujících o dřeviny, kteří pomocí speciálních lezeckých technik ošetřují stromy rostoucí mimo les
V pražském parku Stromovka se lidé mohli o víkendu seznámit s neobvyklou sportovní disciplinou - stromolezením. O titul mistrů Evropy usilovalo vysoko v korunách vzrostlých dubů pět desítek soutěžících v ženské a mužské kategorii. Profesní klání pořádané arboristickou organizací International Society of Arboriculture (ISA) ve spolupráci s českou Sekcí péče o dřeviny sledovaly desítky lidí.
 

"Jde o finalisty národních stromolezeckých soutěží a zároveň profesionály pečující o stromy rostoucí mimo les," řekl garant závodů Jan Svárovský ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Českou republiku reprezentovali Tomáš Gut, Petr Vlček a Jiří Voda. Vítězství si v mužské kategorii odnesl Belgičan Peter Vergote, mezi ženami byla nejlepší Angličanka Josephine Hedgerová.

Závody simulují každodenní práci stromolezců. Soutěžící vybaveni přilbami, karabinami, lany a speciálními pevnými botami se v sobotu utkali v disciplínách základního kola, kterými byly instalace lezeckého lana do koruny stromu, jištěný šplh na čas, jištěný rychlostní výstup po větvích a práce v koruně, která prověřila jak hladce, bezpečně a rychle se stromolezec dostane na všechny předem určené body ve větvích. Poslední pátou disciplínou byla simulace záchrany zraněného spolulezce.

"Simulace se provádí ve výšce s figurínou, která váží 80 kilogramů. Dostat takovou váhu ze stromu v pořádku na zem není vůbec jednoduché," řekl Svárovský.

Stromolezení představuje dovednosti arboristů, odborníků pečujících o dřeviny, kteří pomocí speciálních lezeckých technik ošetřují stromy rostoucí mimo les. Závodníci na soutěži ukazují nejvyšší stupeň profesionálního umění i bezpečnosti práce. Podle pořadatelů tyto soutěže zvyšují povědomí veřejnosti o významu veřejné zeleně a systému péče o stromy, její udržitelnosti, životního prostředí a ekologických přínosech.

První mistrovství České republiky ve stromolezení se uskutečnilo v srpnu 2001 na vybraných stromech v parku v Polabí a v areálu Střední a Vyšší odborné školy zahradnické v Mělníku.


reklama

 
Roman Jireš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist