https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-skotsku-ukonci-provoz-posledni-elektrarna-na-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Skotsku ukončí provoz poslední elektrárna na uhlí

24.3.2016 12:20 | LONDÝN (ČTK)
Scottish Power uvedla, že důvodem k uzavření elektrárny byly kromě jejího stáří také rostoucí náklady na přenos elektřiny a uhlíková daň
Scottish Power uvedla, že důvodem k uzavření elektrárny byly kromě jejího stáří také rostoucí náklady na přenos elektřiny a uhlíková daň
Elektrárenská společnost Scottish Power dnes odpoledne ukončí výrobu elektřiny v poslední elektrárně na uhlí ve Skotsku. Jde o největší uhelnou elektrárnu v Británii, která téměř půl století dodávala elektřinu asi čtvrtině domácností ve Skotsku, informují tamní média. Ve Skotsku se zároveň poprvé po více než sto letech zastaví produkce elektřiny z uhlí.
 

Elektrárna Longannet ve Fife zahájila provoz v roce 1970 a ve své době byla největší elektrárnou v Evropě s kapacitou výroby 2400 MW. Původně měla sloužit 25 let, nakonec však díky investicím do nového vybavení byla její životnost prodloužena na 46 let.

Uhelné elektrárny výrazně přispěly k rozkvětu průmyslu v regionu. Scottish Power uvedla, že důvodem k uzavření elektrárny byly kromě jejího stáří také rostoucí náklady na přenos elektřiny a uhlíková daň.

Elektrárna přímo zaměstnává 236 lidí. Část zaměstnanců bude převedena na jiná místa, část propuštěna nebo půjde do předčasného důchodu.

O budoucnosti místa, kde elektrárna stojí, zatím nebylo rozhodnuto. Scottish Power plánuje předložit plány dalšího využití do konce letošního roku.

Britská vláda má v plánu uzavřít všechny elektrárny na uhlí v zemi do roku 2025. Slabé ekonomické podmínky pro investice do nových plynových elektráren, které mají nahradit elektrárny na uhlí, však vyvolávají obavy z nedostatku elektřiny a růstu cen.

Scottish Power je jedním z šesti velkých dodavatelů elektřiny v zemi. Firmu vlastní španělská Iberdrola. Původně firma provozovala šest uhelných elektráren, nyní je závislá na výrobě elektřiny z plynu a větru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist