https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-kvuli-zmene-klimatu-ztrati-ryby-desitky-kilometru-v-rekach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli změně klimatu ztratí ryby desítky kilometrů v řekách, tvrdí čeští vědci

26.7.2017 14:10 | PRAHA (ČTK)
Ryby ztratí možná desítky kilometrů vhodného prostředí, a různé druhy ryb se přitom nedokážou přemístit na jiná místa.  Ilustrační snímek.
Ryby ztratí možná desítky kilometrů vhodného prostředí, a různé druhy ryb se přitom nedokážou přemístit na jiná místa. Ilustrační snímek.
Změny v klimatu a užívání krajiny mohou do roku 2050 významně proměnit výskyt ryb v řekách. Ztratí možná desítky kilometrů vhodného prostředí, a různé druhy ryb se přitom nedokážou přemístit na jiná místa. Vyplývá to ze studie vědců z České zemědělské univerzity v Praze (ČUZ) a z Leibnizova institutu pro vodní ekologii a sladkovodní rybářství, jejíž závěry publikoval vědecký časopis Global Change Biology.
 

Vědci ve studii zkombinovali modely současného výskytu ryb v povodí Labe s možnostmi jejich šíření v řekách po roce 2050. Vycházeli z předpokladu, že dojde ke změnám klimatu a užívání krajiny. V důsledku těchto změn by podle nich různé ryby mohly ztratit 24 až 94 kilometrů životního prostředí.

Na výskyt jednotlivých druhů by změna prostředí zapůsobila různě. Například druhy ryb žijící v nížinných tocích by se přesouvaly směrem po proudu, zatímco ryby z pramenných oblastí dále proti proudu, zjistili vědci.

Změny by ale podle autorů studie mohly být i tak rychlé, že by na ně ryby nemusely stačit reagovat. Možnosti ryb doplavat na jiná místa jim totiž ztěžují různé překážky, ke kterým patří třeba jezy a přehrady. "Velké druhy ryb budou omezeny zejména migračními překážkami, zatímco druhy menší než 20 centimetrů budou limitované omezenými migračními schopnostmi," vysvětlili vědci z ČUZ.

V ČR by se do roku 2030 mohla zvednout průměrná roční teplota vzduchu zhruba o jeden stupeň Celsia a změní se srážky, odhaduje ministerstvo životního prostředí s meteorology a vědci. Letos v lednu proto vláda schválila národní akční plán adaptace na změny klimatu, který má Česku pomoct vypořádat se například se suchem, povodněmi i ochránit lesy a vodní zdroje. Plán obsahuje na 50 prioritních opatření se 160 nejdůležitějšími úkoly.

V rámci ochrany přírody a krajiny uvádí dokument všechny přírodě blízké postupy, které pomůžou zadržovat vodu v krajině a zmírnit erozi půdy, obzvláště zemědělské a v lesích. Významnou součástí retence vody v krajině je i obnova a budování malých vodních nádrží a zavlažovacích systémů. Měly by se obnovit říční nivy a omezit chov ryb v malých vodních nádržích, které mají nově využívat vodohospodáři.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

26.7.2017 19:48
Ničím nepodložené teorie, zřejmě vycházející z politických proklamací a snahy politiků pořád s něčím bojovat. Smutné, že se místo reality probírají fantasmagorie envirometalistů. V zeměpisné šířce ČR je vody dost, dokonce mírně více napršelo např. v letech 1990-2010 než v letech 1961-1990, teploty se pohybují ve staletém průměru, někdy i nižší než rekordy minulosti a vydávat případné extrémy počasí za trend je snad na úrovni šíření poplašné zprávy. Tím nechci říct, že je možné vodou plýtvat, ale určitě není možné strašit,nebo přirovnávat vodní režim ČR např. situaci v polopouštnímu Izraelu.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

27.7.2017 09:04 Reaguje na Milan Milan
Které teorie jsou nepodložené?
Odpovědět

Jan Škrdla

27.7.2017 23:03 Reaguje na Milan Milan
V zeměpisné šířce ČR je možná vody dost, problém je ale v jejím rozložením. Jsou regiony, které mají vody kritický nedostatek, např. jih Moravy.
viz odkaz:
http://portal.chmi.cz/aktualni-situace/sucho
A to celou situaci zmírnil déšť na konci minulého týdne.
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

27.7.2017 19:26
Stačí se dnes podívat na menší toky, jsou trošku plné jen po deštích, ale pak protéká minimum. Chybí jim prameny, které slábnou, a spousty jich poslední době vyschlo úplně. Je obrovský pokles spodních vod.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist