https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nasli-podmorskou-super-matku-o-vejce-se-stara-dele-nez-ctyri-roky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci našli podmořskou super-matku, o vejce se stará déle než čtyři roky

31.7.2014 15:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Osmnáctkrát během let 2007 - 2011 kontrolovali vědci tuto samici, jak se přidržuje na téměř kolmé skále a chrání vejce vlastními chapadly
Osmnáctkrát během let 2007 - 2011 kontrolovali vědci tuto samici, jak se přidržuje na téměř kolmé skále a chrání vejce vlastními chapadly
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | 2007 MBARI
Vědci zřejmě objevili ojedinělou super-matku ze zvířecí říše. Chobotnice žijící v hlubokých moří se totiž stará o svá vejce čtyři a půl roku, než se z nich vylíhnou potomci. Podle výzkumníků z Monterey Bay Aquarium Research Institute jde o nejdelší dobu "sedění na vejcích" dosud pozorovaných u živočichů.
 

Chobotnice se obvykle rozmnožují pouze jednou za život. Samice se starají o oplodněná vejce do té doby, dokud se z nich nevylíhne nová generace. Chobotnice žijící v mělkých vodách většinou stráví mateřskou péčí od jednoho do tří měsíců. Jak o své potomky pečují jejich kolegyně z hlubokých moří dosud zůstalo prakticky neprozkoumáno, píší vědci v článku zveřejněném magazínem PLOS ONE.

Díky sledování dálkově řízené ponorky objevili vědci v podmořském kaňonu Monterey na mořském dně v hloubce 1 400 metrů chobotnici. To bylo v roce 2007. Když v květnu stejného roku na stejné místo vrátili, našli stejnou samici na skále, kde hlídala nakladená vejce. V průběhu dalších 53 měsíců se vědci na stejné místo vrátili osmnáctkrát, aby monitorovali vývoj vajec. Zároveň chtěli zjistit, jak dlouhá je doba od oplodnění po vylíhnutí nových jedinců.

Zhruba 160 vajíček se vylíhlo mezi zářím a říjnem roku 2011, tedy 53 měsíců (téměř 4,5 roku) po prvním pozorování
Zhruba 160 vajíček se vylíhlo mezi zářím a říjnem roku 2011, tedy 53 měsíců (téměř 4,5 roku) po prvním pozorování
Foto | Robison et al.

Při každém návratu vědci našli tu samou samici, jak se přidržuje na téměř kolmé skále a chrání vejce vlastními chapadly. Zhruba 160 vajíček se vylíhlo mezi zářím a říjnem roku 2011, tedy 53 měsíců (téměř 4,5 roku) po prvním pozorování v květnu 2007. Taková doba "hnízdění" je mnohem delší než dosud zaznamenaná u jakéhokoli jiného zvířete.

I když jde o pozorování jediného zvířete, podle autorů výzkumu nemusí být tak dlouhá doba u hluboko mořských živočichů nijak výjimečná.

"Překvapivé pozorování ukazuje, jak důležitá je mateřská péče ve snaze přivést na svět plně vyvinuté potomky, kteří si dokáží poradit s nástrahami hlubokomořského prostředí," říká Bruce Robinson z Monterey Bay Aquarium Research Institute.

Protože doba vývoje vajíček je závislá na teplotě prostředí, ukazují výsledky průzkumu hlubokých moří také důležitost, kterou bychom měli věnovat potenciálním dopadům měnícího se klimatu Země, dodává Robinson.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist