https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-ocekavaji-ze-se-od-antarktidy-odlomi-mocna-ledova-kra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci očekávají, že se od Antarktidy odlomí mocná ledová kra

8.1.2017 22:57 | OSLO (ČTK)
Prasklina se vytvořila v šelfovém ledovci označovaném jako Larsen C, který má tloušťku asi 350 metrů a plave na moři na západním okraji Antarktidy
Prasklina se vytvořila v šelfovém ledovci označovaném jako Larsen C, který má tloušťku asi 350 metrů a plave na moři na západním okraji Antarktidy
Ledová kra o odhadované rozloze více než 5000 kilometrů čtverečních se podle vědců v nejbližší době odlomí od šelfového ledovce na západě Antarktidy. V posledních letech se totiž v ledu vytvořila 80 kilometrů dlouhá prasklina a pouhých 20 kilometrů ledu nyní drží kru na místě, aby neodplavala. Uvedla to agentura Reuters.
 

Prasklina se vytvořila v šelfovém ledovci označovaném jako Larsen C, který má tloušťku asi 350 metrů a plave na moři na západním okraji Antarktidy.

Prasklina, která se v něm utvářela roky, se v prosinci náhle zásadně prodloužila, o celých 18 kilometrů. Kus ledu, který se podle vědců brzy odlomí, bude jedním z největších v historii sledování Antarktidy.

"Šelfový ledovec Larsen C v Antarktidě brzy ztratí kru o rozměrech více než 5000 kilometrů čtverečních," oznámili vědci z univerzity v městě Swansea ve Walesu. "Tím se zásadně změní krajina Antarktidy," dodali s tím, že utržení ledové kry může být předzvěstí dalšího rozpadání ledovce Larsen C.

"Překvapilo by mě, kdyby se během příštích několika měsíců neutrhl," řekl televizi BBC Adrian Luckman z univerzity ve Swansea.

Rozpadání šelfového ledovce Larsen C označují vědci za "nikoli klimatickou, ale geografickou událost", i když připouštějí, že k rozšíření pukliny mohlo globální oteplování přispět.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist