https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-se-ptaji-zda-ma-makak-dusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci se ptají, zda má makak "duši"

13.9.2016 13:56 | NIEDERHAUSBERGEN (ČTK)
"Dlouho jsme považovali živočichy téměř za stroje s chováním ovlivněným reflexy, ale stále více si uvědomujeme, že jsou schopni velmi složitého sociálního chování," dodává Meunierová.
"Dlouho jsme považovali živočichy téměř za stroje s chováním ovlivněným reflexy, ale stále více si uvědomujeme, že jsou schopni velmi složitého sociálního chování," dodává Meunierová.
Je makak schopen vcítit se do druhého makaka? Hranice mezi zvířetem a člověkem zkoumají vědci při pokusech v centru primatologie nedaleko Štrasburku na východě Francie. Tento výzkum je součásti rozsáhlé studie srovnávající schopnosti malých dětí a malých primátů, píše agentura AFP.
 

Představte si dva makaky tonkeánské, Wallace a Yannicka, z nichž první je dominantní a druhý podřízený, před poklopem z plexiskla. Před ně vědci umístili dvě podložky s banány, přičemž jednu vidí obě opice a druhou pouze ta podřízená. Dokáže Yannick zaznamenat, že Wallace druhou podložku nevidí, a vyvodit z toho, že se nevystavuje žádnému riziku, jestliže se vydá ke druhé podložce, protože ji dominantní opice nevidí?

V centru primatologie v Niederhausbergenu dvě etoložky otevírají poklop, aby opice mohly vstoupit, a sledují jejich chování.

Vědkyně se snaží určit, zda mají makakové některé schopnosti teorie ducha definované koncem 70. let jako schopnost přisuzovat duševní stavy druhému jedinci a vcítit se do něho.

Je teorie ducha vlastní pouze člověku, nebo mají živočišné druhy některé její rysy? Vědci jsou v této otázce rozděleni.

Výzkumy nejprve ukázaly, že velké opice (šimpanzi, bonobové) mají schopnosti, které mohou být interpretovány jako přítomnost teorie ducha, ale v posledních letech je vědci hledají rovněž u zvířat, která jsou člověku více vzdálena, jako jsou malé opice.

"Snažíme se zjistit, kdy se v průběhu evoluce objevily kognitivní schopnosti," říká Charlotte Canteloupová, která na toto téma píše vědeckou práci.

"Existuje mnoho předpokladů, že si zvířata nedokážou říci 'myslí si to z toho důvodu...', ale že přesto mají schopnosti spojené s teorií ducha," vysvětluje Hélène Meunierová.

"Dlouho jsme považovali živočichy téměř za stroje s chováním ovlivněným reflexy, ale stále více si uvědomujeme, že jsou schopni velmi složitého sociálního chování," dodává.

Další studie realizovaná v tomto centru ukázala, že si makakové uvědomují některé známky vyjadřující pozornost člověka. Když se k nim člověk obrátí zády, často odmítají s ním komunikovat. Naopak nedělají rozdílu mezi tím, když má člověk oči otevřené, nebo zavřené.

V rozlehlém zalesněném výběhu mají makakové rovněž k dispozici dotekové obrazovky, k nimž se mohou podle libosti přiblížit. Na jedné obrazovce jsou jim promítány krátké kreslené filmy, na nichž postavy jednají rozdílně. Ty byly již promítány malým dětem v Babylab při univerzitě v Aix-Marseille.

Podle předběžných výsledků této studie se děti dívaly déle, když se na obrazovce objevovali "hodní", než když tam byli vidět "špatní", vysvětluje Catherine Wallezová z Babylabu.

"Nevíme, zda děti dávají přednost hodným či zlým postavám, ale již od šesti měsíců věku dokážou pozorovat rozdíly v chování," vysvětluje. Vědci dlouho soudili, že teorie ducha platí u dětí až ve věku kolem čtyř let.

"Naše výzkumy možná pomohou zlepšit podmínky laboratorních zvířat," zdůrazňuje rovněž Catherine Cantloupová. "Čím více víme o jejich sociálním chování, tím lépe můžeme uspokojovat jejich potřeby," dodává.

Centrum v Niederhausbergenu je právě terčem kritiky sdružení na ochranu zvířat, neboť výzkum jejich chování je financován z obchodních aktivit: centrum odchovává čtyřicítku opic určených k lékařskému výzkumu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist