https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velke-sucho-v-amazonii-ohrozuje-tropicky-prales
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velké sucho v Amazonii ohrožuje tropický prales

14.7.2011 01:30 | PRAHA/SANT CUGAT DEL VALLES (Ecomonitor)
Amazonský prales v oblasti řeky Negro.
Amazonský prales v oblasti řeky Negro.
Amazonský prales byl v roce 2010 zasažen vlnou sucha, ze které se ještě nevzpamatoval. To spolu s bezohledným kácením stromů může vést k zániku jednoho z největších světových pralesů, který funguje jako plíce Země a zároveň na sebe váže značné množství uhlíku. Sucho z loňského roku je považováno za nejhorší v historii, informuje server Climaticocambio.com.
 

Mnoho oblastí bylo zničeno, což má vliv nejen na přežití mnoha živočišných druhů. Kvůli uvolňování CO2, které bylo doteď vázané v dřevní hmotě, se mohou urychlit změny klimatu.

Ničení Amazonského pralesa se stává globálním problémem, který může přispívat k podstatným změnám životního prostředí i v oblastech velmi vzdálených od amerického kontinentu.

Dva týmy vědců z NASA analyzovaly mizení zelených ploch v pralese a na základě získaných dat vypracovaly zprávu. Sucho v Amazonii začalo mezi červencem a srpnem 2010. Již v říjnu stejného roku bylo možné pozorovat v pralese jisté změny. Kromě Amazonky byly suchem vážně postiženy i další řeky patřící do jejího povodí. Například hladina řeky Negro začala klesat v srpnu 2010 a v říjnu se dostala na historické minimum. Ani s příchodem dešťů, které nastaly tentýž měsíc, se řeka nedokázala vzpamatovat.

Podle vědců z NASA se poměr zeleně na mapě pralesa začal podstatně snižovat. Právě zkoumání plochy zeleně je považováno za jeden ze způsobů, jak poznat zdraví pralesa. Odhaduje se, že suchem byla postižena oblast o rozloze zhruba dva a půl milionu čtverečních kilometrů.

Všechny předpovědi ukazují, že teplotní růst bude pokračovat i v příštích letech. Názory se liší pouze v tom, o kolik teplota vzroste. Srážky budou nepravidelné, množství vlhkosti se sníží stejně jako vody v oblasti Amazonie. Pralesní vegetace se změní a dlouhodobě se stane více podobná prérii či savaně než pralesu.

Podle zprávy Davida Sanze „La gran sequía del Amazonas“ zveřejněné na serveru Climaticocambio.com dne 15. června 2011.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist