https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vic-jak-dvacitka-jadernych-elektraren-stoji-v-oblastech-kde-hrozi-tsunami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Víc jak dvacítka jaderných elektráren stojí v oblastech, kde hrozí tsunami

30.9.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Loňská havárie v jaderné elektrárně Fukušima I v důsledku zemětřesení a následné tsunami. Elektráren, které stojí v oblastech ohrožených tsunami, je na světě více.
Loňská havárie v jaderné elektrárně Fukušima I v důsledku zemětřesení a následné tsunami. Elektráren, které stojí v oblastech ohrožených tsunami, je na světě více.
Ve východní a jihovýchodní Asii je 23 jaderných elektráren, které stojí v oblastech, kde hrozí tsunami. Celkem jde o 74 reaktorů. Vyplývá to z výzkumu, který vedli španělští vědci.
 

O tom, že tsunami je pro jadernou elektrárnu vážná hrozba, po loňském březnu nikdo nepochybuje. Japonská elektrárna Fukušima, která se nachází v oblasti s možným výskytem extrémním vln, je v tomto smyslu jasným mementem. Předpovědět ale vznik vlny tsunami je velmi těžké, přesto se tým vědců pokusil vytipovat, které jaderné elektrárny stojí nebo se budují v potenciálně nebezpečné oblasti.

Riziko přírodní katastrofy v podobě tsunami ohrožuje v podstatě celé západní pobřeží amerického kontinentu, atlantické pobřeží Španělska a Portugalska a severní Afriky, východní Středomoří a Oceánii, největší riziko hrozí v jižní a jihovýchodní Asii, protože právě zde se nacházejí jaderné elektrárny.

Studie publikovaná v odborném časopise Natural Hazards předkládá mapu světa se zakreslenými zónami, kde hrozí tsunami. Vědci následně zjistili, že v těchto oblastech se nachází celkem 23 jaderných elektráren o 74 reaktorech, jednou z nich je i loni zničený Fukušima. Sedm elektráren je zatím ve výstavbě.

„Je to první studie, která se zabývá rozložením jaderných elektráren po světě a která zkoumá, jak jsou dané lokality ohrožené tsunami,“ říká José Manuel Rodríguez-Llanes, jeden ze spoluautorů studie. Zkoumání jsou založená na historických, archeologických a geologických datech.

Debarati Guha-Sapir, spoluautor studie, dodává, že dopad přírodní katastrofy typu tsunami, se v moderní době stupňuje o to, jak narůstá pravděpodobnost interakce s jaderným zařízením.

Podle vědců je aktuálně ve výstavbě 67 reaktorů, z nichž 27 jen v Číně. Z těchto 27 reaktorů je 19 stavěno v oblastech, které jsou rizikové. To je podle vědců jedno ze zásadních zjištění studie.

V samotném Japonsku je v rizikových oblastech celkem sedm jaderných elektráren, z nichž jedna je zatím ve výstavbě. V rizikových oblastech jsou elektrárny i v jiných zemích. Jižní Korea rozšiřuje v rizikových oblastech dvě elektrárny, Indie staví dvě zařízení a i Pákistán má jeden reaktor, který by mohl být ohrožen tsunami.

„Umístění jaderné elektrárny není zdaleka záležitost dané země, ale týká se i zemí, které mohou být postižené radioaktivním únikem,“říká Joaquín Rodríguez-Vidal z univerzity Huelva, který studii vedl.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist