https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-ma-uz-dva-roky-svuj-mestsky-second-hand-predchazi-tak-vzniku-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň má už dva roky svůj městský second hand. Předchází tak vzniku odpadu

14.8.2017 01:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Městem provozovaný bleší trh vznikl před dvěma roky a dnes jej zná každý druhý Vídeňan. Díky němu se předejde vzniku 90 tun odpadu měsíčně.
Městem provozovaný bleší trh vznikl před dvěma roky a dnes jej zná každý druhý Vídeňan. Díky němu se předejde vzniku 90 tun odpadu měsíčně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Christian Houdek / 48er-Tandler
Použité sportovní potřeby, oblečení, knihy, nádobí nebo hračky. Městem provozovaný bleší trh vznikl před dvěma roky a dnes jej zná každý druhý Vídeňan. Díky němu se předejde vzniku 90 tun odpadu měsíčně. Informuje o tom Zahraniční kancelář města Vídně.
 

Dva roky jezdí obyvatelé Vídně do městského second hand krámku ve čtvrti Margareten. Za velmi nízké ceny tu mohou pořídit starožitnosti nebo věci, které si nikdo nevyzvedl z městské kanceláře ztrát a nálezů. Obchod s názvem 48er-Tandler je pojmenován přímo po magistrátním odboru 48, jenž má v metropoli na Dunaji na starosti odpadové hospodářství a který krámek spravuje.

V obchodu nejrůznější zboží přibývá každý den. Osmačtyřicátníci, jak Vídeňané zaměstnance odboru nazývají, nejprve použité věci protřídí a vyzkouší jejich funkčnost. Mnohé ze získaných předmětů ve vlastních dílnách promění v cenné designové objekty. Obyvatelé Vídně pro další využití v blešáku do recyklačních center napříč městem odevzdají 90 tun použitelného zboží měsíčně. „Obchod 48er-Tandler tak aktivně přispívá k redukci odpadu a dalšímu využití. Mezi fanoušky vintage a lovci nízkých cen už se stal pojmem,“ komentuje radní pro životní prostředí Ulli Sima. Příjmy z obchodu 48er-Tandler putují do městského útulku TierQuarTier.

Podobný projekt má i Brno. Ve čtyřech sběrných střediscích odpadu v Brně bude od května 2016 možné zanechat vyřazené věci od nábytku až po nádobí, které si budou moct za menší poplatek odnést jiní lidé. Rada Brna chce projektem nazvaným Druhý život maximalizovat opětovné využití výrobků a snížit množství vznikajícího odpadu i náklady města na jeho likvidaci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

21.8.2020 20:42
Second handy jsou hodně užitečné. Když si vezmu, kolik jen manželka za rok vyřadí oblečení, a kdyby ho měla jen tak vyhodit, tak by to bylo strašné plýtvání. Takhle ho posílá do second handu https://www.onlinesekac.cz/ , kde si ho může ještě někdo koupit, což je rozhodně lepší, než ho jen tak vyhodit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist