https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/video-skupina-vorvanu-adoptovala-postizeneho-delfina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Video: Skupina vorvaňů adoptovala postiženého delfína

30.1.2013 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V roce 2011 se Alexander Wilson a Jens Krause vydali do vod u Azorských ostrovů studovat život vorvaňů. Narazili přitom na chování těchto velryb, které bere dech: skupina vorvaňů se ujala delfína postiženého silnou skoliózou.
 

Vědci pozorovali skupinu po osm dnů. Během této doby nabyli přesvědčení, že postižený delfín je skupinou velryb dobře přijat. Podle vědců jde o první případ, kdy bylo takovéto altruistické chování u vorvaňů zaznamenáno.

Vědci uvádějí, že smíšené skupiny jsou u velryb vcelku známy a v minulosti byly popsány. Smíšená hejna velryb mohou trvat od minut po roky. Důvodem může být kooperace při lovu potravy či vzájemná ochrana před predátory.

Wilson a Krause tvrdí, že jde o první popsané spojenectví mezi vorvani a delfínem tuponosým. V tomto případě je podle nich hlavním důvodem spolupráce sociální aspekt spojenectví.

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist