https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vladni-vybor-vyzval-k-omezeni-herbicidu-glyfosatu-na-uzemi-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vládní výbor vyzval k omezení herbicidu glyfosátu na území ČR

17.10.2016 17:08 | PRAHA (ČTK)
V Česku se masivně používá místo podmítky, tedy druhu mělké orby, která se provádí po sklizni hlavně obilovin, a také místo podzimní orby
V Česku se masivně používá místo podmítky, tedy druhu mělké orby, která se provádí po sklizni hlavně obilovin, a také místo podzimní orby
Rada vlády pro udržitelný rozvoj by měla vyzvat ministry zemědělství, zdravotnictví a životního prostředí, aby podnikli kroky k omezení herbicidu glyfosátu a spotřeby pesticidů na území České republiky. Radu, která zasedá v úterý, k tomu vyzval výbor pro krajinu. Výbor například doporučil, aby se zakázalo používání glyfosátu na dosoušení plodin před sklizní. Měl by se omezit ale i při údržbě železničních tratí a silnic. Vyplývá to z návrhu usnesení výboru, který má ČTK k dispozici.
 

Dokument dále uvádí, že by se mělo použití glyfosátových herbicidů zakázat na veřejných prostranstvích, jako jsou parky, chodníky, dětská hřiště, okolí zdravotnických zařízení či sportoviště. Zakázat by se měl podle výboru rovněž na dosoušení plodin před sklizní. Glyfosát je základní složkou herbicidu Roundup, ale obsahuje ho i řada dalších dalších herbicidních přípravků. V Česku se masivně používá místo podmítky, tedy druhu mělké orby, která se provádí po sklizni hlavně obilovin, a také místo podzimní orby

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, která patří pod Světovou zdravotnickou organizaci, loni klasifikovala glyfosát jako pravděpodobně karcinogenní pro člověka. Tým vědců k tomu dospěl na základě dostatečných důkazů ze studií na zvířatech i částečným výzkumem u lidí.

Kromě rakovinotvorných účinků může glyfosát narušovat hormonální soustavu, být toxický pro lidské buňky a proniknout z těla matky do plodu. Kvůli jeho působení v přírodě mizí přírodní rozmanitost, protože zabíjí rostliny, tím ale ničí i ptáky, hmyz a volně žijící živočichy.

Přesto Evropská komise dočasně prodloužila registraci glyfosátu do konce příštího roku, a to bez dostatečné podpory členských států a navzdory negativnímu stanovisku Evropského parlamentu.

Evropský komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis členským státům ale doporučil některá omezení, aby například minimalizovaly použití tohoto herbicidu na zahradách a veřejných prostranstvích, jako jsou parky a dětská hřiště. Členské státy včetně Česka s tím letos v červenci souhlasily.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist