https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-u-bran-varsavy-jsou-pry-uz-natrvalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlci u bran Varšavy jsou prý už natrvalo

26.11.2015 09:17 | VARŠAVA (ČTK)
V posledních letech se vlčí populace v Polsku začala opět rozrůstat, zejména v Karpatech na jihovýchodě země.
V posledních letech se vlčí populace v Polsku začala opět rozrůstat, zejména v Karpatech na jihovýchodě země.
Foto | Fremlin / Flickr
Vlci se natrvalo vrátili do Kampinoského národního parku v blízkosti Varšavy, odkud zmizeli před půl stoletím. Oznámili to ve středu zaměstnanci parku, kteří výskyt vlků považují za důkaz zlepšení stavu okolní přírody.
 

"Jsme velice šťastní. Návrat vlka do našeho parku, odkud zcela vymizel v 60. letech, znamená, že příroda se dává do pořádku," řekla agentuře AFP mluvčí parku Magdalena Kamińská.

V parku o rozloze 385 čtverečních kilometrů byl vlk naposledy spatřen v roce 1964, tedy v dobách, kdy úřady vypisovaly za hubení vlků odměny.

V posledních letech se vlčí populace v Polsku začala opět rozrůstat, zejména v Karpatech na jihovýchodě země. Postupně začali osamělí vlci i malé smečky pronikat i na dávno ztracená území.

Díky fotopasti se přítomnost vlka v parku podařilo poprvé zaznamenat před dvěma lety, avšak předpokládalo se, že jde o tuláka. "Časem se však ukázalo, že představitelé tohoto druhu se u nás usadili nastálo," uvedl park na své internetové stránce.

Současně ujistil veřejnost, že se není čeho bát, protože vlci raději žijí daleko od lidských sídel a člověku se vyhýbají, a tak nepředstavují žádné nebezpečí. V parku mají doplnit dosud chybějící článek v potravinovém řetězci a postarat se o přirozenou selekci a redukci jelení a kančí zvěře.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist