https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodaci-pomahali-mapovanim-suchych-jezu-inspekci-i-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodáci pomáhali mapováním suchých jezů inspekci i přírodě

6.10.2015 01:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Inspekce kontrolovala stav vody na 37 řekách po celé republice, problémy se vyskytovaly vzhledem k mimořádně suchému létu všude
Inspekce kontrolovala stav vody na 37 řekách po celé republice, problémy se vyskytovaly vzhledem k mimořádně suchému létu všude
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Letošní sucho prověřilo nově navázanou spolupráci mezi Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP) a vodáky. Podle inspekce se osvědčila. Častěji se dařilo najít viníky za nízký stav vody v řece mezi provozovateli malých vodních elektráren (MVE). Od milovníků vodní turistiky dorazilo na inspekci 30 ze 42 podnětů od veřejnosti. A v polovině z nich bylo zjištěno porušení zákona.
 

Letošní léto bylo z vodáckého pohledu tragické, přesto vodáci řeky splouvali - a sjížděli se i jezy. „Na ČIŽP jsme se obrátili se 30 podněty a díky této spolupráci byla většina turisticky významných řek i za těchto nepříznivých podmínek sjízdná,“ říká Petr Ptáček, majitel Vodácké školy záchrany a vodáckého webu raft.cz. Ve 22 případech je šetření ukončeno, protiprávní jednání bylo zjištěno v 11 z nich.

Vodáci inspektorům pomohli monitorovat stav vody prostřednictvím webu www.suchejezy.cz. Zaměřili se přitom především na turisticky nejzajímavější řeky a nejčastěji hlásili problémy na řece Lužnici a Sázavě. Kampaň, která odstartovala na začátku vodácké sezóny, zafungovala podle Petra Ptáčka preventivně a zvýšila povědomí o povinnostech provozovatelů malých vodních elektráren. Vodáci navíc začali spolupracovat a řešit problematická místa ještě před oznámením ČIŽP se samotnými provozovateli elektráren a s energetickými sdruženími.

Inspekce kontrolovala stav vody na 37 řekách po celé republice, problémy se vyskytovaly vzhledem k mimořádně suchému létu všude. „V převážně většině případů nebyl při provozu MVE dodržen minimální zůstatkový průtok nebo byla zjištěna další závažná porušení vodního zákona. V mnoha případech bylo ale podkročení zůstatkových průtoků způsobeno mimořádnými klimatickými podmínkami,“ upřesňuje Zdeňka Vaňková, vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP. V létě byly zaznamenány měřícími stanicemi ČHMÚ podprůměrné průtoky, v některých případech byl průtok dokonce neměřitelný, nastalo tzv. hydrologické sucho.

Kampaň, která odstartovala na začátku vodácké sezóny, zafungovala i preventivně a zvýšila povědomí o povinnostech provozovatelů MVE
Kampaň, která odstartovala na začátku vodácké sezóny, zafungovala i preventivně a zvýšila povědomí o povinnostech provozovatelů MVE
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

Na zatím nejzávažnější zdokumentovaný případ nedodržování vodního zákona narazila letos ČIŽP na Svratce. Provozovatel MVE Sedliště nechal v řece protékat desetkrát méně vody, než mu dovolují předpisy. ČIŽP letos do poloviny září zkontrolovala při 173 šetření 125 malých vodních elektráren, nekalé praktiky zjistila u 33 z nich. Tato čtvrtina podle ředitele ČIŽP Erika Geusse kazí provozovatelům MVE nejenom pověst, ale znevýhodňuje i další podnikatele na toku.

„V rámci naší kontrolní činnosti jsme se setkali s různými triky podnikatelů, jak znepříjemnit zjišťování zákonného stavu. Docházelo k různým manipulacím s vodním tokem například v nočních hodinách," uvádí Erik Geuss. Inspekce proto začala spolupracovat také se Operátorem trhu s elektřinou, společností OTE, a.s., a distributory energie. „Díky tomu je možné zjistit, zda konkrétní malá vodní elektrárna byla v určitý den v provozu. Získané informace budeme využívat v rámci vedení správních řízení,“ vysvětluje Geuss.

Inspektoři letos do poloviny září zahájili správní řízení s provozovateli 17 elektráren, další připravují. Právní moci nabylo zatím sedm pokut za 210 tisíc korun. Za posledních pět let provedla inspekce přes 600 kontrol MVE a uložila sankce za více než 1,6 milionu korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist