https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-o-zahradkovych-osadach-vyvraci-myty-o-ceskych-zahradkarich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava o zahrádkových osadách vyvrací mýty o českých zahrádkářích

1.9.2013 07:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Práce při zakládání zahrádkové osady na Skalce (1959)
Práce při zakládání zahrádkové osady na Skalce (1959)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | soukromý archiv / Útvar rozvoje hl.m. Prahy
O zahradničení se často mluví jako o českém specifiku, činnosti spjatou s dobou socialismu. Tak tomu ale vůbec není. Zahrádkářské osady byly a jsou nedílnou součástí mnoha evropských měst, včetně Prahy. Minulost i současnost zahrádkářství v Praze i Evropě představuje výstava Pražské zahrádkové osady na Staroměstské radnici v Praze.
 

První zahrádkářské osady vznikaly v Čechách od 20. let 20. století. Od samého začátku ale musely často bojovat o svou další existenci a bránit se názorům, že do měst nepatří a jen brzdí jejich rozvoj.

Podle studie Útvaru rozvoje hl. m. Prahy je v hlavním městě v současnosti necelých tři sta osad zaujímajících plochu 730 hektarů. Jiné zdroje ale uvádějí čísla ještě vyšší. Největší je osada v Lipencích s rozlohou přes 48 hektarů. Mezi nejstarší v Praze patří osady v Libni a Ořechovce.

Myšlenka zahrad, ve kterých mohou lidé z měst trávit čas na čerstvém vzduchu a ještě si vypěstovat vlastní potraviny, k nám přišla ze západu. U jejich zrodu stál především lipský lékař Daniel Gottlob Moritz Schreber, propagátor pohybu na zdravém vzduchu zejména u dětí. Některé z evropských zahrádkářských osad jsou chráněny jako kulturní památky.

Výstava Pražské zahrádkové osady potrvá v Sále architektů na Staroměstské radnici v Praze do 6. října 2013. Vstup je zdarma. Výstavu doplní 18. 9. od 17.00 hodin přednáška Zahrádkaření v městském veřejném prostoru 21. století Arnošta Nováka a ve středu 2. 10. od 17.00 hodin projekce fotografií ze zahrádkových osad s Petrem Gibasem.


reklama

 
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist