https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-klimaticke-zmeny-muze-clovek-rika-byvaly-klima-skeptik-richard-muller?sel_ids=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za klimatické změny může člověk, říká bývalý klima skeptik Richard Muller

31.7.2012 10:55 | PRAHA (Ecomonitor)
Teplota povrchu Země s ročními a desetiletými průměry.
Teplota povrchu Země s ročními a desetiletými průměry.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědec a dnes už bývalý klima skeptik Richard Muller změnil svůj vědecký názor. I podle něj má lidská aktivita vliv na to, že se Země otepluje. „Říkejte mi napravený skeptik,“ říká profesor z Univerzity of California.
 

Richard Muller je vedoucím Berkeley Earth Project, ve kterém jsou používány nejnovější metody a aktuální data, na základě kterých jsou přezkoumávána tvrzení ostatních klimatických vědců. Berkeley Earth Project je projekt financovaný ze zdrojů, které lobují proti krokům na ochranu klimatu.

Aktuální studie, na které se Muller podílel, potvrzuje to, co ostatní vědecké projekty tvrdí už dlouho: Země se otepluje. Studie konkrétně dochází k závěru, že průměrná teplota zemské půdy vzrostla za posledních 250 let o 1,5 °C.

Vědci ve studii došli k závěru, že na základě nových údajů o teplotě a historických dat o emisích CO2 lze tvrdit, že lidská činnost „je to nejjednodušší vysvětlení“ pro oteplování.

Studie opakuje dosavadní nálezy, že teplota zemského povrchu vzrostla o 0,9 °C v posledních padesáti letech.

„Před třemi lety jsem v předchozích studiích o klimatu našel věci, které mě vedly k pochybnosti, že nějaké globální oteplování vůbec existuje,“ vyjádřil se Richard Muller pro New York Times. „Poslední rok jsem na základě intenzivního výzkumu, na kterém spolupracovala řada vědců, dospěl k závěru, že globální oteplování je skutečné a předchozí odhady tempa oteplování byly správné. Jsem teď o krok dál: Příčinou jsou téměř výhradně lidé“.

Richard Muller založil Berkeley Earth Project, aby prověřil tvrzení dosavadních výzkumů v oblasti klimatu. Shromáždil tým deseti vědců, převážně fyziků, včetně takových kapacit jako je Saul Perlmutter, který letos získal Nobelovu cenu za fyziku.

Jedna ze spoluautorek předchozích studií z Berkeley Earth Project, Judith Curryová, odmítla, aby její jméno figurovalo na studii poslední. Podle ní je poslední studie zjednodušující a nepřesvědčivá.

Anthony Watts, který na svém blogu zastává skeptické stanovisko ke klimatickým změnám, kritizoval některá zjištění ve studii a nabízí svou vlastní analýzu, podle které došlo ke zdvojení teplotních trendů v posledních desetiletích.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy Ex-sceptic says climate change is down to humans vydané 30. 7. 2012 na serveru BBC.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist