https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranci-prirody-ze-zapadu-africe-skodi-tvrdi-kensky-byznysmen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zachránci přírody ze Západu Africe škodí, tvrdí keňský byznysmen

17.1.2018 01:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Základní nedostatek stávající africké ochrany přírody je Kariukiho v tom, že v drtivé většině případů je sama realizace záchranných programů, zakládání rezervací a související ochranářská činnost importem ryze západní provenience. Ilustrační snímek.
Základní nedostatek stávající africké ochrany přírody je Kariukiho v tom, že v drtivé většině případů je sama realizace záchranných programů, zakládání rezervací a související ochranářská činnost importem ryze západní provenience. Ilustrační snímek.
Financování ochrany přírody v Africe mezinárodními neziskovkami je dlouhodobě neudržitelnou strategií, píše Humphrey Kariuki v článku uveřejněném na serveru The Ecologist. Africkou přírodu by měli chránit sami Afričané a neměli by podléhat diktátu západních ochránců.
 

Keňa bývá někdy s mírným despektem nazývána „miláčkem rozvojové pomoci“. Aktuální stav tamní přírody nebo míra chudoby místních obyvatel zdaleka není ve srovnání s jinými africkými státy tak kritická a přesto (respektive právě proto) v hrubých číslech dostává mnohem výraznější mezinárodní podporu, než třeba Súdán nebo Ghana. Proč? Keňa má na rozdíl od svých sousedů fungující systém státní správy a své území a přírodní zdroje má víceméně fyzicky pod kontrolou. Jinými slovy, je zárukou nepromarněné investice. Proto je mezi nejrůznějšími neziskovkami „oblíbená“ a těší se jejich přízni. Je pořád nefalšovanou africkou divočinou, kterou je třeba chránit, ale není natolik divokým územím, aby se v ní ztrácely miliony dolarů bez patrného výsledku. Je to špatně?

Humphrey Kariuki, na africké poměry velmi úspěšný podnikatel a významný donor východoafrické ochrany přírody, si myslí, že ano. „Desetiletí přízně západních sponzorů paradoxně keňské přírodě škodí,“ říká.

Běloši to ví nejlépe

Základní nedostatek stávající africké ochrany přírody spatřuje ve faktu, že v drtivé většině případů je sama realizace záchranných programů, zakládání rezervací a související ochranářská činnost importem ryze západní provenience. „Diskuse se tu po celá desetiletí vede v doslova černobílých termínech. Západní model ochrany přírody je vždy „ten správný“ a veškeré místní a domorodé aktivity jsou chápány jako ty špatné a škodící,“ říká Kariuki. „Místní komunity jsou vždy v tomto příběhu chápány jako nepřátelé ochrany přírody. A vždy tu jsou ochránci přírody odkudsi ze západu, kteří našim lidem vysvětlují, co udělali špatně, jak nevhodně se k přírodě chovají a jak nejlépe by měli se svou vlastní krajinou nakládat.“ Šedesátiletý Kariuki, šéfmanažer konglomerátu Janus Continental Group, který má „pod palcem“ ropu, alkohol, provoz hotelů a nákupních center, ale není jen kritikem.

Svým příkladem udává směr, například v projektu Mount Kenya Wildlife Conservancy. Ten se s úspěchem podílí na záchraně posledních exemplářů největší lesní antilopy bongo. Klíč k úspěchu je podle něj prostý. „Respektovat a pracovat se zkušenostmi a znalostmi místních a zapojovat je v široké míře do práce a vzdělávání. To je jediný způsob, jak lze zajistit fungování projektů ochrany přírody. Africká ochrana přírody prostě nemůže fungovat, pokud ji budou realizovat neAfričané,“ říká Kariuki

Zachránci ze Západu odstavují místní

„V Africe zakořenil model, ve kterém veškerou odpovědnost za záchranu přírody přebírá bílý zachránce, hrdina, který jediný ví, co je správné. Afriku zachraňují neAfričané a celé to působí hodně kolonialistickou rétorikou. Pro Afričana není v příběhu o zachraňování divočiny už místo,“ myslí si Kariuki. Z toho prý vyplývají další problémy. Když zachránci divočiny ze Západu vystrnadí místní z ochrany přírody (a třeba přesídlí celé jejich vesnice, aby udělali místo přírodním rezervacím, seberou jim možnost obživy či zaměstnání v managementu národních parků), nedávají jim vlastně jinou možnost, než se stát pytláky.

„Představa, že Afričan se nemá podílet na ochraně vlastní přírody, je jedním z nejškodlivějších bludů, které jsou v pohledu západních ochranářů dosud perzistentní,“ říká Kariuki. A projekt Mount Kenya Wildlife Conservancy tento přetrvávající mýtus od roku 2004 nabourává. Správci, strážci, průvodci jsou v tomto projektu vždy rodilí Keňané. Území, které rezervace spravuje, není vysídlenou „přírodní zónou“, ale oblastí, ve které místní dál pracují. Jsou součástí managementu, režimu péče o kriticky ohrožené antilopy.

Na ochraně se tak podílí všichni a proto chápou, že krajina i antilopy bongo jsou součástí jejich přírodního dědictví. Nikdo nestojí stranou a na realizaci ochrany území všichni svým způsobem bohatnou. Výjimečná je i vzdělávací úloha projektu, na které ročně participuje přes 10 000 osob z místních komunit. Není to prostě import ze Západu, který místní z ochrany přírody vylučuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JL

Jaromír Lukavský

17.1.2018 11:02
No ono to neplatí jenom pro Afriku. U nás doma také obyvatelé Šumavy jsou poučováni moudrými Pražáky jak co mají a jak co nemají dělat na své rodné Šumavě. Jurodiví věrozvěstové konají dobrodinní (za cizí peníze) hlava nehlava a nechávají za sebou "zdivočelou krajinu".
J.Lukavský
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist